Дянков все пак ще получи обвинение

Втори министър от кабинета на ГЕРБ ще получи обвинение от прокуратурата.
С качество на обвиняем ще е финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков.
Прокуратурата ще му повдигне обвинение по делото за разгласяване на секретна информация, пише в. "Сега" и цитира запознати с разследването висши магистрати.
Дянков ще е вторият обвинен министър след бившия здравен министър Божидар Нанев, който първо получи обвинение миналата година за неизгодни договори за ваксини, а след това подаде и оставка.
Делото, за което Дянков ще бъде обвинен бе образувано през лятото срещу неизвестен извършител. Преди дни обаче,, че лицето, което се проверява е именно Дянков, но засега той е само свидетел, който ще бъде викан на разпит.
Подхождаме изключително внимателно и сериозно, защото е много лесно да подхвърлиш едно обвинение и образно казано да омаскариш даден човек. Възложили сме експертиза и експертите трябва да установят изтекла ли е класифицирана информация, нарушени ли са нормативни правила за опазването й и от кого, обясни тогава Кокинов пред Нова ТВ и каза, че до месец и половина разследването трябва да приключи.
До делото се стигна, след като на 30 октомври м.г. вицепремиерът Дянков отговори на въпрос на предшественика си Пламен Орешарски като оповести от парламентарната трибуна секретно споразумение между предишното правителство и БНБ. Според него 1 млрд. лв. от фискалния резерв са депозирани в търговски банки.
Според "Сега"Дянков се е опитал да прикрие гафа си още преди да започне разследването.
Първоначално, той обяви, че информацията за споразумението не е секретна, защото документът не е класифициран, а хората имат право да знаят къде се държат държавните пари.
Оказа се обаче, че споразумението все пак е секретно.
Едва 40 дни по-късно - на 10 декември 2009 г., Министерският съвет е премахнал нивото на класификация на решението на предишното правителство от 2008 г., с което е одобрен проектът на споразумението. Аргументът е, че са отпаднали основанията за защита на класифицираната информация. От сайта на правителството става ясно, че под това решение на кабинета за министър-председател се е подписал самият Дянков. Няма следа дали вицепремиерът е съгласувал решението с Бойко Борисов.
Действията на вицепремиера доказват тезата ни, че е извършено престъпление,
са обяснили от прокуратурата. Обвинението на Дянков ще същото, с което се сдоби бившият премиер Сергей Станишев за изгубените секретни материали - за разкриване на класифицирана информация по непредпазливост.
Наказанието е до 3 г. затвор, но както стана със Станишев, така и Дянков ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще се размине с глоба от 1000 до 5000 лева, ако вината му се докаже. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.