Обвиниха Алексей Петров в ръководенето на втори „Октопод” (ОБЗОР)

София. Софийски градски съд не уважи днес искането за промяна на мярката за неотклонение на Алексей Петров, обвинен за ръководенето на организирана престъпна група. Основните мотиви, с които съдът остави Петров в ареста, са, че той може да извърши друго престъпление, както и високата степен на организираност на престъпната дейност и нейния характер. Събраните нови доказателствени материали по делото не разколебават обосноваването на предположението за авторството на деянията, в които Петров е обвинен. Също така съдът не се съгласи с твърденията на защитата, че показанията на част от свидетелите нямат необходимата доказателствена тежест. Съдът определи тези показания като „последователни, ясни, категорични и логични” и относими към организирането и структурата на престъпната група, на която прокуратурата твърди, че Петров е ръководител.

Клониране
По голямото дело изплува втори „Октопод” - в организираната група е съществувала по-малка престъпна група. Това стана ясно от думите на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) Светлозар Костов. По думите на прокурора първоначално предявените обвинения на Алексей Петров по т.нар. дело „Октопод” не са отпаднали. Това са обвиненията за пране на пари, данъчни измами и рекет. Прокуратурата обаче е отделила материали от това дело и е повдигнала две нови обвинения на Петров – за организирането на отделна самостоятелна група, която е извършвала престъпления против личността и собствеността. Алексей Петров е бил ръководител на тази по-малка група, а Антон Петров и Марчело Джотолов са били участници.

Тактически ход на прокуратурата
По думите на прокурор Костов, с отделянето на материалите по делото и повдигането на нови обвинения, прокуратурата провежда „тактически ход” и така се цели делото за по-малката група да влезе по-бързо в съда.
Има тактика в разследването и тя се прилага на съответните етапи. Това е първият етап от разследването и недейте да смятате, че всичко, свързано с разследването на тази добре структурирана, йерархично изградена организирана престъпна група сме свършили с първото обвинение. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в коментар по делото срещу Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера. От 9 август обвиненията по делото „Октопод” са преквалифицирани в обвинения срещу организирана престъпна група, извършвала престъпления срещу собствеността. Това, което сме предоставили на база това, което свършиха колегите от МВР и ДАНС, съвместно с Прокуратурата - и днес го потвърждавам същото, което сме го казали в началото на операцията. Това е поредицата от обвинения може би, които ще бъдат предявявани към тази група и тези лица, които са вътре, каза Цветанов.
Министърът каза, че е важно, че вече говорим за повдигане на обвинения към въпросните лица.
Естествено, че разследването продължава по много други обстоятелства и факти, които има по време на разследването, което тече в момента, които ще бъдат към друго дело. В момента мярката променена ли е на Алексей Петров? Което означава, че има достатъчно факти, за всичко, което сме говорили през тези месеци. Самият факт, че обществото днес е много по-спокойно от тежката организирана престъпност, говори, че се движим в правилната посока и за това не смятам, че трябва да правим някаква интрига, посочи министърът.

„Театър на абсурда”
Така обвиняемият определи развитието по делото. Въпреки че служителите на съдебната охрана ограничиха достъпа на медиите до Петров, той направи своите коментари. „Свидетелите от мен нямат страхове, политиците имат от мен страхове. Силно съм притеснен, че целта е една единствена – да бъда отстранен, елиминиран без значение в какво ще бъда обвинен”, каза той, след като бе изведен от съдебната зала при засилена охрана.
Според адвокатите на Алексей Петров кадровото му досие няма връзка с новите обвинения. Обвинението за организирана престъпна група, пране на пари, извършване на данъчни престъпления и източване на „Кремиковци” не е на лице по отношение на Алексей Петров. Това заяви пред журналисти адвокатът му Ина Лулчева. Според нея няма основание за съмнение в мотивите на съда да проведе заседание при закрити врати. „Това е право на съда. Това определение не подлежи на контрол”, каза Лулчева. Тя каза, че съдът е закрил заседанието заради секретни материали. Лулчева посочи, че кадровото дело на Алексей Петров няма връзка с новото дело.
Другият адвокат на петров Васил Василев посочи, че по друго дело са налице обвинения срещу останалите петима от групата задържана при акция „Октопод”. Той уточни, че през цялото време Петров е в ареста по делото, наречено „Голям октопод” като има изменения на обвинението от страна на прокуратурата. „Всяко ново обвинение по едни и същи факти отменя старите”, уточни адвокатът. Той коментира, че новото обвинение срещу Петров е за изнудване. „Всичко опира на твърдения на свидетеля Динков, който е с 20 висящи дела. Той твърди, че Марчело Джотолов е имал разговор по телефона с Алексей Петров”, каза Василев. Той съобщи, че остава обвинението за разгласяване на държавна тайна. „Категорично е установено, че това, което е иззето при претърсванията и се твърди, че е на Алексей Петров, е копие от копие. С екземпляра, който е изпратен от ДАНС и в който се твърди, че е копие от копие, са работили десетима прокурори от ВКП”, каза Василев. Според него никой не е разследвал дали някой от тези прокурори не е разгласил държавна тайна и Прокуратурата по това направление не събира доказателства.
Защитата на Петров очаква прокурора по делото да предяви материалите около 20-25 декември, а в началото на октомври да внесе обвинителен акт.
Адвокат Василев допълни, че Петров е „разочарован” и е споделил това пред съда. „Нашите опити да изменим мярката за неотклонение бавят развитието на процеса”.
Съдът не прие искането на адвокатите на Алексей Петров за изготвянето на повторна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на обвиняемия. В мотивите на съда се отбелязва, че приложената към делото експертиза отразява актуалното здравословно състояние на Петров, от която е видно, че той има определени оплаквания. Прокуратурата обаче е съдействала и е направила всичко възможно да не възпрепятства лечението на Алексей Петров, още повече, че това негово право е законово гарантирано. Според медицинските справки става ясно, че той се нуждае от операция и това е напълно възможно да стане в условията на арест. Ако за следоперативния период е необходима промяна на условията с цел рехабилитация и добри санитарни условия, това може да бъде обсъдено допълнително, се казва още в решението на съда.
Юлиан ХРИСТОВ ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.