Разпадна ли се Октоподът?

До часове се очаква Софийският градски съд да реши дали да остави в ареста Алексей Петров. Той беше задържан преди седем месеца и обявен за лидер на "Октопода". Днес стана ясно, че по отношение на Алексей Петров прокуратурата не поддържа голяма част от първоначалните обвинения, повдигнати след арестите при акция Октопод.
От началото на август по преценка на наблюдаващия прокурор Петров вече е обвинен само за организиране на престъпна група за изнудвания, в която са Марчело Джотолов и Антон Петров - Хамстера. Делото срещу тримата е отделено от голямото разследване, което беше срещу осем души и включваше още редица обвинения, сред които за пране на пари, данъчни престъпления и далавери в Кремиковци.
Това според защитата означава, че прокуратурата писмено е заявила, че Петров няма нищо общо с Октопода и че страшният Октопод, пронизал държавата, е сведен до семпли обвинения за междуличностни разправии.
Прокурорът по делото Светлозар Костов отказа коментар, съобщава БНТ.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не изключи възможността на задържаните при операция "Октопод" да бъдат предявени допълнителни обвинения.
"Вижте, има тактика в разследването, тя се прилага в съответните етапи. Това е първи етап от разследването и недейте да смятате, че всичко, свързано с разследването на тази добре структурирана, йерархично изградена организирана престъпна група сме свършили с първото обвинение.
Това е поредицата от обвинения, може би, които ще бъдат предявявани към тази група и тези лица, които са вътре. За нас е важно, че вече говорим за повдигане на обвинение към въпросните лица и, естествено, че разследването продължава по много други обстоятелства и факти, които имаме по време на разследването и които ще бъдат към друго дело.
Мярката променена ли е на Алексей Петров? Което означава, че има достатъчно факти за всичко, което сме говорили през тези месеци и аз смятам, че самият факт, че обществото днес е много по-спокойно от тежката организирана престъпност, говори, че се движим в правилната посока", подчерта министър Цветанов след днешното заседание на Министерския съвет, предаде БНР.
Самият Алексей Петров каза след излизане от залата: Театърът на абсурда, наречен „Октопод", свърши. Сега започва цирк".
Срещу Алексей Петров продължава да се води  разследване и за разгласяване на държавна тайна - заради откритите в басейна Спартак копия на секретни материали. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.