170 евро за здраве на човек у нас, 1700 в ЕС

За човек в България се дават средно по 170 евро за здравеопазване, които се опитват да намалят сега на 150 евро. В същото време за човек от останалите страни от ЕС се дават по 1700 евро. Това посочи днес д-р Андрей Кехайов по време на Първия международен контрес на Югоизточен медицински форум, който се проведе в Златни пясъци край Варна, предаде АСН.
69 години е средната продължителност на живота в България, 76 години в Западна Европа, 77 години в Канада, посочи още д-р Кехайов, който беше преизбран за президент на Югоизточния медицински форум.
Средната възраст на лекарите у нас е 50 години, защото младите бягат в чужбина. Трябва спешна структурна реформа, която не означава промяна на солидарния модел към бюджета, каза Кехайов.
Как да се намали въздействието на кризата върху здравеопазването бе акцентът на резолюцията, която подписаха над 600 доктори от 14 страни. Тя ще бъде пратена до всички правителства и премиери на страните участнички в конгреса.
Пациентите правят категоризация на болниците и отиват в тези, които ги лекуват най-добре, каза известният наш кардиолог д-р Александър Чирков. Според него здравното министерство има само една задача - да посочи от какви средства има нужда и дали има пропукване в системата. А трябва да има Медицински инспекторат за сертифициране на лекарите, които не спрат да четат след три години, а да продължат да се подготвят.
Д-р Александър Чирков ще прави извън столицата още две кардиологии - в Пловдив и Варна. Проектът за болница в морската столица е готов, строителството ще започне през 2011 г. и ще продължи една година, каза той. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.