Разглеждат се няколко версии за катастрофата на президентския самолет на Полша

"Следствието разглежда различни версии за случилото се, в това число неблагоприятни метеорологични условия, човешкият фактор, технически неизправности и други", съобщи представител на Следствения комитет към прокуратурата в Русия, цитиран от агенция Интерфакс.

Самолетът на полския президент Лех Качински се разби по-рано днес при приближаване към летището на руския град Смоленск. Машината е летяла от Варшава. При катастрофата загинаха всички пътници, включително президентът.

Самолетът Ту-154, който е бил управляван от екипаж на президентския авиоотряд, се е разбил на около 1.5 км от летището в Смоленск при мъгливо време.

Образуваното дело е за нарушаване на правилата за безопасност на въздушното движение поради непредпазливост, довело до смъртта на две и повече лица, допълниха от Следственият комитет към прокуратурата на Руската федерация, съобщи Дневник.

Точната причина ще бъде установена едва след проучване на данните от черните кутии на самолета и серия от специални експертизи, заяви за ИТАР-ТАСС източник от органите на реда в Смоленския регион.

Има данни, че самолетът се е разбил, когато пилотът се е опитал да кацне вече за четвърти път. Следствието предстои да установи защо е имало толкова опити, каза той.

В момента на място работи следствено-оперативна група на Следственото управление към следствения комитет към руската прокуратура, както и Московското междурегионално следствено управление на транспорта.

"Започнати са първоначалните следствени действия, изясняват се обстоятелствата на случилото се, сведенията за загиналите и пострадалите се уточняват", уточни представителят на следствието.

Според полски експерт, говорил пред местната телевизия "Полсат", причина за катастрофата е най-вероятно съчетание между "фатални метеорологични условия" и "неправилно решение на екипажа", отбелязва ИТАР-ТАСС. Самолетът е бил ремонтиран неотдавна, добавил Томаш Кулаковски.

Самолетът е захождал 4 пъти за кацане

Президентският самолет е захождал 4 пъти за кацане преди да се разбие в горите край Смоленск. Това съобщи през Радио "Ехото на Москва" зам.-командващият противовъздушната отбрана на Русия ген. Сергей Разиграев.

Според него трагедията не е предизвикана от качеството на летищета. По думите му "Северный" е с първокачествена писта и никакви претенции не е имало към него.

Генерал Разиграев поддържа официалната версия на следствието, че вероятно сериозна роля за случилото се е изиграла грешка на пилота при спускане в гъста мъгла. Захождането 4 пъти и  отказ от кацане показва само, че екипажът е изпитвал трудности с изпълнението на тази маневра.

По първоначални данни Ту-154 се е блъснал във върховете на дърветата, ударил се е в земята, разпаднал се е на парчета и се е подпалил, като до пистата са оставали няколкостотин метра.

Руските власти препоръчали на пилота да не каца

Контролните служби на летището в Смоленск са препоръчали на самолета на полския президент Лех Качински да не каца, съобщава вестник "Газета виборча", като се позовава на полски военни източници.

15 минути преди предвиденото кацане на самолета на Качински Ту-154, контролните служби са забранили на самолет Ил-76 да се приземи на летището поради лоши метеорологични условия. В района на пистата е имало гъста мъгла, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС. Руският военен самолет изпълнил нареждането и се отправил към друго летище.

Пилотът на самолета на Качински също е получил препоръка да не каца. Контролните служби на летището обаче не са можели да му забранят да се приземи и той не се е съобразил с тяхната препоръка.

Полският самолет не е опитвал да се приземи в Беларус

Полският самолет не е искал място за кацане на територията на Беларус, съобщи директорът на отдела по авиация в министерството на транспорта и комуникации на Беларус Вадим Мелник, цитиран от Интерфакс.

"Не е постъпвало никакво искане от екипажа на самолета за приземяване на територията на Беларус", заяви Мелник.

"В дадения случай 100% всичко е било в готовност на националното летище в Минкс и летището в Липецк. При нас всичко беше в готовност, но екипажът не отправи искане за приземяване", допълни той.

Намерена е една от черните кутии на самолета

Една от черните кутии на самолета, катастрофирал днес в Западна Русия, в който загина полският президент Лех Качински, е намерена на мястото на трагедията. Това заяви източник на Интерфакс от администрацията на руската Смоленска област, предаде Франс прес.

По предварителни данни черната кутия не е повредена, отбелязва ИТАР-ТАСС. Руската телевизия показа кадри от мястото на катастрофата, на които ясно се вижда "яркооранжевата сфера, прилична на голяма таблетка (. . .), без видими повреди по нея", посочва агенцията.

Според цитиран от нея експерт от руски авиоремонтен завод, устройствата от този тип, монтирани на самолети Ту-154, издържат на силни удари - до 1000 джаула, а за кратко време, до 50 минути, и температури до 1000 градуса по Целзий. Записват близо 40 параметъра на полета и работата на основните възли и пазят записите от последните 17-20 часа.

Устройството е открито край опашния стабилизатор на катастрофиралия самолет. Явно е намерена черната кутия от опашната част на самолета, недостъпна за екипажа. Втората се монтира в кабината на пилотите и много по-често се поврежда при катастрофи, добавил експертът ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.