Порязват чиновниците със стотачка. Полицаите, военните и магистратите - също!

Държавата ще пореже заплатата на чиновниците със стотачка. Причината е, че финансовият министър Симеон Дянков се отказа от 2-процентното увеличение на данък здраве за бизнеса. За сметка на това обаче всички държавни служители вече ще плащат сами осигуровките си както за пенсия, така и за здраве.

Това се отнася и за полицаите, военните и магистратите, които наброяват 150 000. С тях общата цифра на служителите в сектора става около 300 000, твърдят синдикати.

По данни на Националния статистически институт средната заплата за миналата година в обществения сектор е била 733 лв. Ако решението на правителството се приеме от депутатите, това означава, че на всеки държавен служител ще се удържат малко над 12 процента осигуровки - 7,1% за пенсия, 3,2 за здраве, 1,4 за фонд "Общо заболяване и майчинство" и 0,4 за безработица. Или пресметнато - малко повече от 90 лева. В съдебната система пък, където заплатите са значително по-високи, отчисленията за осигуровки ще са над 200 лева.

Финансовият министър обясни, че предложението ще се разгледа първо в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а после ще влезе и в парламента. Според Симеон Дянков от парите на чиновниците в хазната ще влязат 150 милиона лева. "Предлагаме това не само заради допълнителните средства, които ще има за системата, но и заради равнопоставеността на всички пред закона", коментира финансист №1. Специално за работещите в системата на МВР Дянков обясни, че е разговарял с вътрешния министър Цветан Цветанов и двамата ще търсят начини за компенсация на полицаите.

Финансовият министър уточни, че пълна картина на парите за здраве ще има едва когато се пресметнат реалните цени на медицинските услуги. Те пък щели да са готови до две седмици. "Докато не разберем колко точно струва всеки компонент на медицинското обслужване, не можем да знаем колко допълнителни пари ще са нужни на системата", каза още финансовият министър.

Той допълни, че лансираните суми между 300 и 450 млн. лв., от които се нуждае здравеопазването, не били пресметнати от повереното му ведомство. Вицепремиерът отхвърли категорично съмнението, че парите от резерва на Здравната каса са дадени като гаранция на МВФ, срещу заем и затова не може да се разблокира резервът й.

"Средствата са част от фискалния резерв и като го отворим, автоматично влизаме в дефицит", обясни Дянков. Той бе категоричен, че и сега има достатъчно пари във фонда. "Допълнителните средства за здравеопазване обаче ще спрат течовете от системата и се прави икономия от излишни разходи", подчерта Дянков.

Минути след като обяви решението си обаче, в публичното пространство се появи лавина от недоволство от страна на държавните служители. Синдикатите обявиха, че трябва да има компенсация за чиновниците, ако не в пълен размер, то поне част от средствата, пише в. "Стандарт".   ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.