Удрят ни с 22 лева такса “електромер”, плащаме дори да не живеем в жилището

Нова такса "електромер" искат от Енергото. Тя ще се въведе от 1 юли, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) приеме предложението на ЕВН за ежемесечна такса "мощност" от 1,80 лв. с ДДС на абонатен номер. Така за година абонатите ще плащат 21,60 лв. дори да не живеят в една къща и да не е пускан нито един електроуред. Идеята на ЕВН е тази цена да се плаща за осигурени 15 квт мощност, колкото се резервира на един абонат в жилищните сгради. За всеки допълнителен киловат над тази стойност таксата ще нараства с 10 ст.

В петък на консултативна среща с представители на всички електроразпределителни дружества членовете на ДКЕВР ще обсъдят всички плюсове и минуси от въвеждането на цена "мощност", съобщи председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Ако комисията приеме мотивите на ЕРП-та за основателни, ще се въведе такса за всички дружества.

Според ЕВН, ако се въведе новата такса, разходите за свързване към електрическата мрежа и за отчитане на електромерите ще се разпределят по-справедливо между абонатите. Реално обаче сега никой не отчита всеки месец електромерите на вили. А с новата такса абонатът ще плаща, без да харчи ток и без компанията да има разходи за него.

Ако се въведе такса "мощност", потребител, който сега плаща примерно 35 лв. за ток, след въвеждането на новата такса ще плати 33,20 лв. плюс 1,80 лв. цена "мощност". А потребител, който е плащал 0 лева, ще получи сметка от 1,80 лв. Това ще удари около 20% от абонатите, които имат месеци с нулева консумация на ток.

ЕВН има 1,6 млн. електромера, от които 320 000 са с показание нула и за тях дружеството е получавало 0 лева. Ако се въведе таксата, то ще получава по 576 000 лв. за месец от абонати, които не харчат ток. ЕОН имат 1,1 млн. електромери, от които също 20% са с нулева или сезонна консумация, съобщиха от дружеството, пише в. Стандарт. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.