Съдиите се оплакаха писмено на премиера от Цветан Цветанов


Съюзът на съдиите в България (ССБ) призовава към реални действия за разкриване на корупцията в съдебната власт. Това се посочва в отворено писмо на съюза до министър-председателя Бойко Борисов, съобщи Дневник.

От ССБ заявяват, че с доверие са очаквали от премиера да спази поетия пред Висшия съдебен съвет на 1 февруари ангажимент и да се превърне в гарант на взаимното уважение между държавните институции.

Последвалите множество медийни изяви на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, в които той продължава да преценява правилността на поредица съдебни актове, не са показали промяна в опасната тенденция за подкопаване на авторитета на съда, заявяват съдиите. Според ССБ е неморално представители на държавна власт да поставят съдиите пред невъзможната дилема дали да решат делото по начин, който ще бъде политически или обществено добре приет, или да отсъдят според изискванията на закона.

От съюза заявяват, че ще сигнализират европейските институции и международната съдийска общност и ще поискат експертиза за независимостта на съдебната власт в България от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, от Консултативния съвет на европейските съдии и от Международната асоциация на съдиите, като ще представят доказателства за всички медийни изяви на представители на изпълнителната власт по повод на конкретни съдебни актове. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.