Земетресение с магнитуд 8,3 удари тази нощ и Чили


Мощно земетресение с магнитуд 8.3 е регистрирано близо до Консепсион в Чили, съобщи американският геофизически институт USGS, цитиран от Дневник.

Сградите в столицата Сантяго, която се намира на 317 км. югозападно, силно са се разлюлели и части от града са без ток, телефони и интернет, съобщават очевидци за Ройтерс.

За целия бряг на Чили и Перу е обявена тревога от цунами. Предупреждение за повече внимание от цунами е отправено и към Eквадор.

Земетресението е на 90 км от Консепсион на дълбочина от 55 км. То е било регистрирано в 3:34 сутринта.

Ройтерс съобщава, че жителите на Сантяго са избягали на улиците, прегръщат се уплашени и плачат. Според очевидци в столицата люлеенето е продължило до 30 секунди.

Националното радио съобщи, че властите са започнали да събират информация за щетите в района на Консепсион.

През май 1960 г. Чили бе ударено от най-силното земетресение, регистрирано от 1900 г. насам, откакто се води такава статистика в САЩ.

Трусът с магнитуд 9.5 нанесе тежки поражения на град Валдивия, където загинаха 1655 души. Тогава цунами връхлетя отстоящия на 3700 км Великденски остров и бе усетено чак на Хавай, Япония и Филипините в другия край на Тихия океан. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.