Днес свети Тодор съблича своите 9 кожуха, яхва бял кон и отива да измоли лято

Тодоровден се празнува в събота, в първата седмица на великденските пости. В българския народен календар първата седмица от големите великденски пости е наречена Тодорова неделя.

В центъра на празника са конете, затова той се нарича още и Конски Великден. Конните състезания се устройват в чест на Свети Тодор. На този ден Свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Там Свети Тодор слиза от коня и забожда копието си до него. Влиза при Бога, за да го моли да прати лято на земята.

Още докато Свети Тодор изрича молбата си, отвън, на мястото където е забоден маждракът (копието) на Св. Тодор, започва да се издига пара и стопля земята.

На празничната трапеза сложете питка, леща, гъбена чорба Днес да почерпят Тодор, Теодор, Божидар, Богдан, Найден. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.