Барозу гласува доверие на Желева

vesti.bg

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу защити българския кандидат за европейски комисар Румяна Желева.

Това става ясно от все още неофициално публикуваното му писмо до Европейския парламент.
В него той казва, че смята декларацията за конфликт на интереси на Желева за изцяло "акуратна и пълна".
Барозу подчертава, че разчита на истинността на личните декларации на кандидат-комисарите, тъй като в ЕС няма специално законодателство в тази насока.
Освен това г-жа Желева публично предаде различни официални документи, за да докаже, че когато е подавала документа, тя вече не е имала никакви акции във притежаваната преди това от нея фирма, добавя той.
Относно втория въпрос, по който трябваше да даде мнението си - за компетентността на българската кандидатка, председателят на ЕК смята, че тя притежава необходимото ниво на компетентност, за да изпълнява функциите на комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи.
Той обаче обвързва това мнение с избора на българското правителство, като подчертава, че щом то смята, че Желева има "общата компетентност, международния опит и показва необходимите нива на ангажираност с европейския проект", то явно е така.
От парламентарната група на ЕНП още сутринта заявиха, че очакват добри новини на тази тема. Социалистите пък бяха категорични, че дори и към момента Румяна Желева да не е във формални нарушения, проблемът с липсата на компетентност остава.

Междувременно Министерство на правосъдието пък изготви становище във връзка с отправените критики за конфликт на интереси при изслушването на кандидатката пред Европейския парламент на 12 януари, според което няма нарушения на специалното законодателство на страната ни, а само на правилник.
В писмо до съпредседателите на Групата на Зелените/Европейския свободен алианс в ЕП, чийто пълен текст БГНЕС публикува, Барозу пък нарича твърденията за Желва в медиите "недоказани".
Той уверява, че се отнася много сериозно към всяко нещо, което би се отразило на цялостната репутация на ЕК, и че подобни писания рефлектират върху всички комисари, предложени от страните членки, в одобрения от него списък.
"Всеки, който обвинява другиго за нарушения, би трябвало, разбира се, да представи съответните доказателства така, както го изискват принципите на правото в нашите демократични общества, предполагащи обвинителят да докаже своите обвинения, а не обвиняваният да доказва своята невинност, каквато беше практиката в някои политически режими, които за щастие вече ги няма в Европа", се казва още в писмото му.
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.