Цветанов иска да следи всеки телефон и компютър. Милиционерска държава…

Цветанов иска да следи всеки телефон и компютър…


Иван Бакалов
Снимка: Пресцентър на МВР

Правителството прие изменения на Закона за електронните съобщения, които позволяват на МВР да бърка в разпечатки от телефонни разговори, есемеси и кореспонденция в Интернет във всеки един момент. Преди това правителство същото искаше като вътрешен министър Румен Петков, а след него и Михаил Миков. Сега трети вътрешен министър – Цветан Цветанов – който е и вицепремиер, иска да следи безконтролно личната кореспонденция на хората.
Защо иска правителството на ГЕРБ тези технически възможности да залегнат в закона? Има едно просто обяснение – защото в полицията са некадърни и искат да им е лесно. И поради това въведоха изискване всеки мобилен телефон, дори с предплатена карта, да се регистрира на име. Така щели да предотвратят престъпления атентати и т. н. Ами защо тогава в стана като САЩ, която е най-много уплашена от атентати, предплатена карта от мобилен оператор не се купува поименно? Всеки може да влезе в магазина и да си вземе, без да го питат за името. Очевидно тукашните милиционери въвеждат по-строги мерки от всемогъщите американски служби поради некадърност.
И защото по навик от живково време ченгетата смятат, че всичко им е позволено. В името на някакви интереси на държавата. И те ужасно умеят да злоупотребяват с тези интереси и да искат безконтролни права.
Години наред хора от МВР захранваха с информация частни лица, групировки, продаваха разпечатки и записи от телефонни разговори. Дали сега не го правят пак? Не се е намерил досега някой да разкрие безобразията им. Но всичко си личи – бивши ченгета има във всяка една групировка – от най-високото стъпало до уличните банди. Бивши полицаи са намесени в престъпни групи и това ясно показва, че докато са били в полицията са обслужвали същите тези групи.
Как става следенето? Служба на МВР вече има изградена пряка компютърна връзка с мобилните оператори и във всеки момент може да провери чрез компютър с кого си говорил, на кого си пращал есемес, кой ти е звънял и т. н.
Бившият министър Миков изнесе във вътрешната комисия в парламента данни, че годишно МВР прави 330 000 справки за трафика – телефонни разпечатки, електронна поща и посещения в Интернет за около 40 000 души. Това е много повече отколкото в западноевропейски държави с многократно по-голямо население от България.
Пази Боже! И като следи толкова хора годишно, какви престъпления разкри българското МВР? Убийства ли, отвличания ли? Та в България никой не разчита на полиция да разкрие кой му е откраднал колата или му е обрал апартамента. За какво тогава е това следене? Да се търгува с информация? Да се шантажира и рекетира?
По тази система за следене например бяха разкрити разговорите на прочутия Красьо със съдии, прокурори и политици. Но още няма обвинени за престъпления поради тия разпечатки от разговори. И дали МВР използва тази техническа възможност само в случаи за разкриване на корупция и тежки престъпления?
В сегашния проектозакон е уточнено, че става дума за „разузнавателни цели” или за разкриване на престъпления, които се наказват със затвор до 2 и повече години. Тъй като полицаите сами преценяват по кое престъпление разследват, те могат да проследят с кого си пишеш в Интернет или с кого си говорил по какъвто и да е повод. И да кажат, че разследват престъпление, което се наказва със затвор до 2 години, примерно.
МВР ни будалка, че щяло да се запази изискването за съдебно разрешение за достъп до трафик-данните. Ами за какво е нужно съдебно разрешение, като ченгетата имат тези данни на екрана на компютъра си? Това е предвидено по закона – въвели са термина „интерфейс”. И те не знаят какво значи, но на практика това е онлайн достъп във всеки един момент да виждат данните на екрана си. И щели да искат разрешение? Айде, бе. Кой вярва на бивши милиционери и сегашни корумпирани ченгета?
Много е вероятно престъпността у нас да намалее именно като на ченгетата им се забрани всякакъв достъп и армията от полицаи в МВР се съкрати от сегашните 60 000 на 30 000. И така ще се доближи по брой полицаи на 100 000 жители в западноевропейските държави.
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.