Две нови земетресения доразрушиха Хаити


Удареното от земетресение от 7-ма степен по Рихтер Хаити отново пострада при два по-малки труса, регистрирани на около 60 км. от столицата Порт-о-Пренс. Те са били с магнитуд от 4,6 и 4,7 по Рихтер, а епицентърът, както и на 12 януари, е бил само на 10 км. дълбочина. Не се съобщава за нови сериозни разрушения или жертви, но случилото се само задълбочава огромната криза, пред която е изправена страната. За съжаление експерти предупреждават, че това може да не е краят.

Според представители на един от американските институти по геофизика, жителите на Хаити трябва да са готови за нови трусове, равни по сила на този, който разруши по-голямата част от столицата и причини жертви в порядъка на между 50 и 140 хил. души. Френски учен дори твърди, че е предупредил властите в карибската държава за възможното земетресение, но липсата на средства и неспазването на нормите на строителството не са позволили да бъдат взети мерки.

Според президента на Хаити Рене Превал, до момента са погребани над 7 хил. от жертвите на страшното бедствие. Стотици хиляди са без дом, а разрушената инфраструктура пречи на бързото разпределяне на хуманитарната помощ и нормализирането на ситуацията. Според най-неблагоприятния сценарий, много от ранените, които се намират под руините, може да загинат заради липса на лекари и лекарства, а оживелите може да станат жертва на различни епидемии. ООН призова да бъдат събрани над 560 млн. долара в помощ на Хаити, а председателят на организацията Бан ки Мун обяви, че в неделя лично ще посети Порт-о-Пренс, където загинаха и доста служители в мисията на световната организация. В Хаити се очаква да пристигне и американският държавен секретар Хилъри Клинтън, съобщава Plovdiv24. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.