Противоречиви варианти за пенсионната възраст


Коренно различни варианти за повишаване на пенсионната възраст са записани в конвергентната програма за периода 2009 - 2012 г. Първият съвпада с предложението на консултативния съвет по пенсионната реформа  - за постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година на два етапа - от 2012 г. до 2019 г. възрастта за жените (60 години сега) да се изравни с тази за мъжете (63 години), а от 2021 г. до 2026 г. да се увеличи на 65 години и за двата пола.
Вторият вариант в конвергентната програма обаче е доста по-стръмен - в него се предвижда пенсионната възраст и за двата пола да се изравни до 63 години още в края на 2012 г., а през 2015 г. да стигне 65 години.
Ресорният социален зам.-министър Христина Митрева отказа да коментира пред "Дневник" разминаването, тъй като програмата й е представена в последния момент. Според нея въпреки че документът беше одобрен вчера от кабинета, той тепърва ще се оглежда от всички министерства и те ще дават своите препоръки.
Освен през тази година т.нар. швейцарско правило за пенсиите няма да се прилага поне до 2012 г., става ясно от програмата. Парите за възрастните ще се увеличават чрез гъвкав механизъм в зависимост от  икономическото развитие, състоянието на бюджета, ръста на средния осигурителен доход, инфлацията и динамиката на заетостта. Митрева обясни, че така ще се гарантира по-голям ръст на пенсиите, отколкото чрез досегашната формула.
Проблемът при нея е, че тежестта на инфлацията е висока и задържането на цените, както в момента, ограничава възможностите за увеличение на пенсиите. По сметките на Митрева, ако тази година се използваше швейцарското правило, правителството е можело да увеличи пенсиите максимум с 2 - 2.5%. Плановете на социалното министерство са да ги вдигне с 5 на сто от средата на годината.
В програмата е записано още, че за периода 2010 - 2012 г. за антикризисни мерки за пазара на труда ще се отделят средно по 171 млн. лв. В първата от трите години обаче социалното министерство разполага само с 65 млн. лв. за тази цел.  
Неясни реформи в образованието
Увеличаване на процента от БВП за образование и реформиране на автономната Българска академия на науките са единствените конкретни мерки в тази област, включени в конвергентната програма на правителството. Документът изброява и вече въведени политики като осигуряването на безплатни учебници за децата от 1-ви до 8-ми клас. Споменато е, че на първо четене в парламента е приет новият Закон за развитие на академичния състав, който предвижда закриване на Висшата атестационна комисия и децентрализирано присъждане на научните степени.
"До 2012 г. се предвижда средствата за средно образование да се увеличат от сегашните 4.2% от брутния вътрешен продукт на 5%", е един от малкото конкретни ангажименти. Според бюджета за 2010 г. обаче парите за средно, висше образование и наука са общо 4.2% от БВП. Конвергентната програма предвижда и увеличаване, но неясно с колко, на единния стандарт за издръжка на ученик, който тази година трябва да е средно 1480 лв. Очаква се повишаването му да дойде от намаляването на броя на учениците заради демографския срив.
Ще бъде запазено програмното финансиране на средното образование, а някои от сега действащите програми ще се преразгледат в резултат от финансовата криза. Средствата по тях са основно за училищни автобуси, обновяване на материалната база, оптимизиране на мрежата от училища.
В сферата на висшето образование започнаха значителни реформи, пише още в документа. Те ще зависят от няколко проектозакона - за академичния състав, за научните изследвания и нов закон за висшето образование, който все още се пише. Не е обяснено как точно ще се реформира системата, но е записано, че целта е да се подобри конкурентоспособността на българското образование./Dnevnik.bg                  
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.