Тютюневият лимит уби куфарната търговия

Куфарната търговия е на път окончателно да замре, след като в края на миналата седмица бе въведено ново ограничение, затягащо значително контрола на външните граници на Евросъюза.

Вследствие изменението на Закона за акцизите, прагът за безакцизен внос на тютюневи изделия е намален от 1 стек на човек, на 2 кутии цигари.


Новият лимит хвърли в паника стотиците местни трафиканти, които се прехранват с внос на цигари от фриишоповете към вътрешността на страната. Още в петък митничарите получили специална заповед от началника на звеното Филип Александров за стриктното спазване на новата наредба, разкриха служители от ГКПП Капитан Андреево. Те казаха, че са предупредени, че ще се осъществява и “отсрещна проверка”. Тя ще се прилага избирателно на коли, напускащи пункта. Ако в тях бъдат открити цигари над допустимото количество, митничарите, пропуснали автомобила, може да отнесат сериозни глоби.

Новите правила нагнетиха напрежение на границата, където бяха конфискувани рекорден брой цигари. Голяма част от преминаващите не били запознати с наредбите и все още смятали, че могат да прекарат безакцизно по 1 стек на човек.
В официално прессъобщение бе пояснено, че новото ограничение се налага поради ниските цени на тютюневите изделия в съседните държави, които не са членки на ЕС. Целта е да се елиминират възможностите за внос на големи количества цигари чрез многократно преминаване през граница, които цигари впоследствие неправомерно се реализират на вътрешния пазар, разясниха от финансовото министерство. Оттам отбелязаха, че непроменени остават количествените прагове за алкохолните напитки.

Пътниците и занапред могат да пренасят един литър високоградусов алкохол и два литра алкохол и алкохолни напитки с алкохолно съдържание под 22 об. %. Няма ограничение за непенливите вина и бирата.

Първият сериозен проблем, с който се очаква да се сблъскват преминаващите през ГКПП Капитан Андреево, е възможността да закупят само две кутии от турските фриишопове. Тютюневите изделия там се продават на стекове и на всеки пътник е позволено да закупи до 30 кутии с цигари. В същото време обаче максимално позволеният лимит за безакцизен внос в България е 15 пъти по-малък.

След новото увеличение на папиросите у нас през 2010 г. отново се получи сериозна разлика с цените на границата, която надвишава 50%. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.