Забраниха митингите около Парламента, Министерския съвет и президентството


Събрание, митинг или манифестация не може да се организират в обозначената зона около сградите на Народното събрание, на президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти.

Това приеха депутатите при гласуването на второ четене на промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Увеличава се от 48 ч. на 72 часа срокът преди събитието на открито, в който организаторите уведомяват кмета на общината. В документа се вписват целта, мястото и времето на проявата.
Въведен е тридневен срок, в който организаторът може да обжалва получена от кмета забрана за осъществяването на проявата. Обжалването се прави в съответния административен съд. Магистратите се произнасят по жалбата в 24-часов срок. Обжалването не спира действието на издадената забранителна заповед, се посочва в закона.

По време на обсъждането на законопроекта беше направено и предложение зони за сигурност да има и около сградите на Върховния касационен и Върховния административен съд, То обаче беше отхвърлено с мотива, че след тях и останалите съдилища в страната могат да поискат същата възможност.

С промените в закона и неговото заглавие манифестация вече ще е дума само в историята. Според промяната, оттук нататък ще се говори само за шествия.

Освен манифестациите, с промените в закона бяха заличени и областните и общински народни съвети, които все още съществуват като понятия в българското законодателство.

При гласуването отпадна приетото на първо четене предложение на Яне Янев събрания, митинги и манифестации да могат да се правят по всяко време на денонощието. Така остана забраната за организирането на подобни прояви между 22.00 и 6.00 часа, съобщава Екип Нюз.

След първото четене Янев заяви: За нас е необяснимо защо НС трябва да има специална зона за сигурност и защо народните представители са нещо повече, да речем от министрите, където няма такава зона за сигурност. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.