Валидност на документите за самоличност


Зрители на „По света и у нас” се оплакаха, че са спрени на границите в Австрия и Испания, защото срокът на валидност на личната им карта изтича след по-малко от 6 месеца.

Въпреки че документите за самоличност трябва да са валидни до изписания на тях срок във всички страни на ЕС, някои от държавите в Шенгенското пространство може да изискват от датата на влизане на тяхната територия личната карта да е валидна поне още половин година.




Ако при влизане в страна от Евросъюза ви направят проблем, че валидността на личната ви карта изтича след по-малко от 6 месеца, обърнете се към консулството ни там, за да ви съдействат, съветват от външно министерство. Адресите и телефоните на консулските служби са публикувани в сайта на дипломатическото ведомство. Там може да намерите пълна информация за документите и изискванията необходими за пътуване в различните държави. Минимум 6 месеца валидност на паспорта от датата на влизане е необходима само за повечето държави, с които имаме визов режим. Така че проблем със страна от ЕС не би трябвало да има, но той може да възникне на Шенгенска граница. Затова от МВР съветват, за да сте по-спокойни, извадете си лична карта сега.



Мария Костадинова, директор на дирекция „Български документи за самоличност”, МВР: "Когато един гражданин предприема пътуване в рамките на ЕС, той може да пътува със старата си лична карта, ако е валидна. Ако в момента примерно си издаде карта от стария образец, тя ще бъде валидна още 10 години."



Не се притеснявайте, че документът ви няма да е от новия образец, чието издаване започва от първи април. Няма да се налага преиздаване. Личните карти и шофьорските книжки ще съдържат същата информация, както и тези, които се издават в момента.



Мария Костадинова: "В личната карта няма да се записват биометрични данни на електронен носител, т.е. личната карта ще бъде без чип, свидетелството за УМПС ще бъде без чип или без електронен носител на информация."



Те ще бъдат само по-добре защитени от фалшификация, новото още е, че снимките за тях ще се правят в полицията. За нов задграничен паспорт изчакайте първи април, ако не ви е спешно. Въпреки че и сега издаденият ще важи 5 години. От април обаче паспортът ще изглежда така – с чип с биометрични данни, вграден в задната корица на документа. Улеснява се много и процедурата по издаване на временни паспорти, ако в чужбина сте изгубили личните си документи.



Мария Костадинова: "Временните паспорти, за да могат бързо да се издават на гражданите, те се персонализират или произвеждат в самите консулски служби. Така че вие много бързо можете да получите такъв паспорт на територията, където български гражданин си е загубил документите за самоличност."



Новите временни паспорти няма да съдържат биометрични данни, но ще са валидни за една година и за всички държави. Ако няма да пътувате извън страната, тази година – нямате проблем. За да се избегнат опашките, които се очакват през април – май, когато изтича масово срокът на лични карти и шофьорски книжки, валидността на сегашните е удължена с 6 месеца. Те ще важат обаче само в България.

Автор: Иво Никодимов/bnt.bg ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.