Български цирк в Европарламента ..


БСП и НДСВ атакуват Румяна Желева в Брюксел

БСП и НДСВ спретнаха истински цирк в Европейския парламент по време на изслушването на кандидата за еврокомисар Румяна Желева. Първоначално социалистите разкриха информация отпреди две години. Партията на Сергей Станишев установила конфликт на интереси на Желева през 2007 г., когато тя била едновременно евродепутат и управител на търговско дружество. Чак на 9 април 2009 г. е освободила поста. Изненадващо, също от групата на социалистите в Европарламента, беше повдигнат въпросът за декларацията й за конфликт на интереси.

"Аз никога не коментирам слухове, които се появяват в пресата, и факти, свързани с личния ми живот. Всички слухове и съмнения и казани неща за моя съпруг са измислица", категорична беше по време на изслушването Желева. Тя подчерта, че няма какво да крие и няма за какво да говори. Външният министър припомни, че е публична личност от 2007 г. и е декларирала всичко необходимо.

Истински скандал се разгоря обаче, след като и евродепутатът от НДСВ Антония Първанова се включи в атаката срещу външния министър. Първанова обвини Желева в лъжа относно декларацията й за конфликт на интереси.

„Бих искала да кажа, че нито г-жа Първанова, нито аз сме адвокати, така че аз съм приготвила цялата документация, която е необходима, в съответствие с българското законодателство. Няма какво повече да кажа, освен че тази фирма, която тук непрекъснато се повтаря нейното име, не извършва никаква дейност. Подадена е нулева декларация за това в съответствие с българското национално законодателство. Това може да се удостовери със съответните документи от бургаската финансова служба", заяви Желева, видимо раздразнена от поведението на Антония Първанова. Българският кандидат за еврокомисар подчерта, че, ако е направила нещо нередно, властите в България отдавна са щели да го намерят и да го покажат на обществото. Тя изтъкна, че в България също има финансови институции, съд и институции, които следят за декларациите и за верността на данните в тях.

Евродепутатите, участващи в изслушването, поискаха да видят декларацията за конфликт на интереси, която Желева е попълнила.

От групата на Зелените пък попитаха Желева как ще даде гаранции за организацията на хуманитарни дейности, при положение че България няма опит в това. Външният ни министър посочи, че целта е да има по-добра координация между щаба и експертите по време на криза. Според нея е добре да има предварителни сценарии, за да се знае как да се реагира при кризи.

От понеделник в Европейския парламент започнаха серията от публични изслушвания на 26-тимата кандидати за членове на Европейската комисия, предложени от Съвета на ЕС и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. В продължение на три часа кандидатите за комисари отговарят на въпроси на евродепутати от ресорните комисии на ЕП, отговарящи за портфейла, предложен на съответния кандидат за комисар. Кандидатите се оценяват по техните познания в конкретната област на техния портфейл, както и по тяхната обща компетентност, ангажираност към европейската идея, лична независимост и умение да комуникират.

След изслушванията членовете на ресорната комисия провеждат обсъждане и изпращат писмени заключения на Председателския съвет (Председателя на ЕП и ръководителите на политическите групи), който обсъждат резултатите със Съвета на председателите на комисии. На този етап може да се появят искания за промени в разпределението на портфейлите или на предложения състав на Европейската комисия.

Вчера сред първите „изпитани” бе новият върховен външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън, както и кандидатът за комисар Януш Левандовски с ресор бюджет и финансовото програмиране на Европейския съюз. Европейският парламент ще гласува окончателно кандидатурите на 21 януари.
ЕП подкрепи неохотно Катрин Аштън

Британката Катрин Аштън получи в понеделник гаранция за подкрепата на Европарламента като върховен представител на ЕС за външната политика, съобщи Франс прес. По време на изслушването сред различните политически групи в Европейския парламент се оформи мнозинство, което подкрепи Аштън най-вече заради желанието й за диалог, посочи испанският консерватор Хосе Инасио Салафранка. „Имаше и пропуски по някои въпроси”, отбеляза той.

Много депутати не скриха разочарованието си. „Няма причина, поради която да се чувстваме ентусиазирани. Тя няма концепция за този пост”, коментира германският евродепутат Елмар Брок. Друг германец - Александър Ламсдорф, критикува Аштън заради липсата на амбиция, но пък отбеляза, че се е забавлявал, когато тя е говорила за силите на ЕС в Афганистан.

Номинацията на Аштън за върховен представител на ЕС за външната политика предизвика критики заради липсата й на опит като дипломат. В понеделник тя се опита да убеди аудиторията в качествата си, като се обяви за „Европа, на която може да се вярва”. Аштън даде да се разбере, че първата й официална визита ще бъде във Вашингтон. По време на тричасовото й изслушване тя не допусна сериозни грешки, които биха могли да затруднят одобряването на номинацията й, отбеляза австрийският в. „Ди пресе”.
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.