Процедурен гаф обърка гласуването на отчета на НЗОК в парламента..


Председателят на парламента Цецка Цачева забърка днес процедурен гаф при гласуването в зала на отчета за дейността на здравната каса за миналата година. Вместо да подложи на гласуване самия доклад, тя подложи становище на ресорната здравна комисия, в което се препоръчва докладът на НЗОК да бъде отхвърлен.

Цачева отказа да изслуша репликите от пленарната зала, че трябва да бъде гласуван самият доклад, а не становището на комисията. Така формално се оказа, че самият доклад изобщо не е гласуван.

Това е поредният отчет на институция, който мнозинството на ГЕРБ показно отхвърля. Преди това не бяха приети докладите на Комисията за финансов надзор и на комисията "Кушлев". По принцип последици от неприемането на отчета няма.

Според ГЕРБ докладът е формален, защото копира отчети от предишни години и затова трябва да се сложи край на практиката подобни доклади да бъдат автоматично гласувани.

"В доклада на НЗОК не се вижда и едно изречение за скандалите в касата", каза от парламентарната трибуна председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов. "Медикаментите са сред основните предмети на тези скандали, свързани с корупционни схеми", допълни Иванов.

За пример той посочи скандала с липсващите лекарства за онкоболните, но пропусна да уточни, че тези лекарства се поемат не от касата, а от здравното министерство.

Иванов отново се закани, че ръководството на здравната каса ще бъде сменено.

Миналата седмица той внесе в НС промени в Закона за здравното осигуряване, част от които се отнасят именно до бъдещи промени в НЗОК. След приемането им директорът на касата вече ще се избира от парламента.

Изборът на нов директор трябва да стане до 20 дни след влизането в сила на измененията, съобщи "mediapool". ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.