Пишат етичен кодекс на дипломата..


Етичен кодекс на дипломата ще бъде разписан до началото на следващата седмица в Министерството на външните работи (МВнР). Това съобщи вчера за "Монитор" шефът на ведомството Румяна Желева. След като кодексът бъде изработен, той ще бъде подложен на широко обсъждане между дипломатическата общност у нас и родните евродепутати. "Има наредба, която регламентира основните точки в тази област, но няма кодекс, какъвто е редно да бъде разписан за всяка публична професия", обясни Желева. По думите й обаче документът не се разработва заради консула ни в Чикаго Лила Георгиева, която стана популярна със снимки по бельо в личния си сайт преди години. "Не сме като предната власт, която посвещаваше закони на различни хора", аргументира се първият ни дипломат.

Вчера стана ясно, че част от българите в чужбина са изпратили открито писмо до премиера Бойко Борисов и министъра без портфейл, отговарящ за сънародниците ни зад граница, Божидар Димитров, с което искат отзоваването на Лила Георгиева от Чикаго. В протеста се посочва, че е спорно „такова леко поведение да ни бъде лансирано и представяно като изключителен вид професионализъм из областта на международните отношения и дипломацията". Потърсен за коментар, премиерът Бойко Борисов заяви, че "консулът ни в Чикаго е спечелил конкурс / ?? !! какви ли са били критериите?/за мястото си". Освен това тя е изтърпяла наказание за провинението си и няма никакво правно основание, заради което да бъде отзована, категоричен бе Борисов. Ако я върнем в България, тя ще има всички основания да ни съди, и да ни осъди, заяви още премиерът.

Пред "Монитор" Димитров заяви, че у нас насилствено се насажда англосаксонски студен морал, който не е присъщ за южните народи. Министърът призова "да не бъдем по-католици от папата"./б.р. в България все пак е болшинството сме православни християни,а не католици.../

От своя страна пък ресорният министър Румяна Желева обясни, че ако Георгиева не си върши консулската работа, има ред, по който може да се сигнализира за това. "Има действия, несъвместими с дипломатическата служба, но от друга страна, ние не сме гонители", обясни Желева. "Ако има конкретни оплаквания от работата на консула ни в Чикаго, веднага ще се запозная с тях", уточни министърът.
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.