Точковата система за пенсиониране остава, но модифцирана

Нови промени по пенсионната реформа се гласят в следващия месец и половина.
Днес социалният министър, парламентарната група на ГЕРБ и КТ "Подкрепа" се договориха да изчистят някои спорни текстове от законопроекта на Кодекса за социално осигуряване. Той беше приет на първо четене в социалната комисия.
Точните параметри на промените не бяха договорени на днешната среща. Целта обаче била да се създадат еднакви правила на пенсиониране за всички хора.
Стана ясно, че точковата система явно ще се запази, но под друга форма, предаде БНТ. Освен това за работещите в първа и втора категория труда ще се увеличи изискуемият стаж за пенсиониране, а не както беше предвидено - да се повиши възрастта.
В началото на годината, когато започна да се обсъжда пенсионната реформа, се заговори, че точковата система ще отпадне, а на нейно място се връща изискването за стаж. Така се предвиждаше от 1 юли 2011 г., вместо необходимите по сегашното законодателство брой точки - 94 за жени (при 60-годишна възраст) и 100 за мъже (при 63 г.), да се въведе изискването за минимален осигурителен стаж - като на практика той ще се увеличава.
Точките са сбор от възрастта и стажа.Така, ако предложението на Митрева се одобри, точките за пенсии ще станат 95 за жените и 101 за мъжете.
„ Това е някакъв хибриден вариант и изглежда като едно леко минаване през проблема"., коментира за Агенция „Фокус" Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа". По думите му - човек може да си избере или осигурителен стаж, или увеличаване на възрастта, или и двете. Една година работа носи две точки, а една година живот носи една точка, тоест дори да си безработен - ти продължаваш да трупаш права с нарастването на възрастта.
След срещата от "Подкрепа" заявиха, че на 7 октомври няма да подкрепят протеста на колегите си от КНСБ срещу пенсионната реформа. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.