Българи от Чикаго искат закриване на Генералното консулство в града..


В отворено писмо (пълният текст е прикачен най-долу - бел.ред.) до премиера Бойко Борисов група българи, живеещи в района на Чикаго обясняват, че Генералното консулство на България в града, действащо от 2005г., е неефективно, плаща наем за сграда в най-скъпата част на мегаполиса и работи едва 3 часа на ден.

Според тях далеч по-целесъобразно би било да се назначи почетен консул, който би вършил същата работа далеч по-евтино и по-добре. На практика шестимата служители, сред които е и шофьорът, обслужвали средно по 8-10 души на ден.

Консулството обслужва 14 щата, а в Чикаго е "може би най-голямото българско население извън пределите на България", пишат авторите.

"Тъй като България не притежава собствен имот в Чикаго, българските служители, работещи в консулството, също живеят под наем, заплащан с държавни средства. Но тук отново е проявена недалновидност или по-скоро престъпна небрежност при изразходването на парите на българските данъкоплатци и всички служители и техните семейства обитават апартаменти, също разположени в най-скъпата част на Чикаго. Може би отново в името на изграждането на положителен авторитет на България пред света.", се казва още в текста.

Призовава се за цялостна финансова ревизия на предишния мандат на Генералното консулство в Чикаго, след като "от създаването на дипломатическата мисия в Чикаго от 2005 г. досега българското консулство не е предвидило средства за честването на нито един национален празник на България, за провеждането на нито едно мероприятие, свързано с общността". За сметка на това били събирани средства от българите, за което досега не били представени никакви отчетни документи.

Необходима е и проверка на процедурата, по която се назначават дипломатическите представители не само в Чикаго, но и навсякъде по света, призовават авторите. Без специално да посочват случая с новия консул Лила Георгиева/Лила прашката/, българите настояват да се преразгледат и отменят последните назначения и пишат още: "Недопустимо е да бъдат назначавани като представители на държавата и хора със съмнителна или опетнена морална репутация. Всеизвестен е фактът, че правителството на Сергей Станишев заложи капан на вашето правителство, назначавайки в последния момент и без необходимото оповестяване свои хора, които да укрепват тяхната власт и да подготвят почвата за следващата им изборна победа в чужбина. Случаен ли е фактът, че имената на тези хора бяха крити до последния момент и всички научиха за тях едва след като въпросните служители се представиха на новите си местоназначения?" ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.