МВР си взема подслушването..

МВР ще започне отново да проверява с кого си говорят бандитите и заподозрените в различни престъпления. От вътрешното министерство ще направят предложение да бъде променен законът, позволяващ използването на разпечатки за оперативните нужди на службите, съобщи вчера МВР шефът Цветан Цветанов.

Промяната се налага, тъй като в момента работата на полицията по т.нар. горещи следи е блокирана, а разследващи твърдят, че са с вързани ръце пред престъпниците. Причината за това е в огромното забавяне на разпечатките, които мобилните оператори предоставят на разследващите. За юли от 417 заявени искания за проверка на SIM карти 411 са останали без отговор. Забавянето идва от това, че няма точни срокове в закона, а мобилните оператори нямат изградения постоянен денонощен режим на работа, от които се нуждае МВР, разясни министър Цветанов. За да не се чака с месеци, дирекция "Оперативни и технически операции", която се занимава със следенето и подслушването в силовото ведомство, ще има право сама да проверява разговорите на заподозрени лица.

Всеки от мобилните оператори разполага с техника за вадене на разпечатки, а от ДОТО имат достъп до нея. Поради тази причина няма никакъв проблем служителите на МВР да се справят, без да ползват услугите на операторите. Проверките ще стават както и досега след разрешение на съдия, но сроковете ще станат значително по-кратки.

Вътрешният министър Цветан Цветанов и ръководството на МВР предложиха законодателни промени за подслушването.



"Има закъснения в обратната връзка с мобилните оператори от 48 дни. Разпечатката е необходима, за да се свършат най-неотложните действия при предприемането на противодействие или документирането на престъпници, което трябва да бъде в реално време", обясни Цветанов.

Заради тромавата процедурата в момента редица престъпления оставят неразкрити.

"Преди месец имахме случай на открадната кола. Обажда се собственикът, на когото бяха поискали откуп. Той ни дава телефона, от който му звънят и казва къде са се разбрали да се срещнат с крадците. Ние веднага трябва да го проверим този телефон, защото, ако собственикът не се свърже с бандитите до няколко часа, те ще се усетят, че се е обадил на полицията и всичко пропада. Тук трябва да се действа за минути, а не да се чака с дни", обясни полицай, разследващ кражби на коли.

Негов колега от отдел "Убийства" в столичната полиция е изправен пред същия проблем с разпечатките.

"Работехме по убийство, което не е сложно за разкриване. Жена беше застреляна и ние подозирахме мъжа й, но е възможно тя да е имала и любовник. От мобилния й телефон бихме могли да научим с кого е говорила жертвата и дали любовникът й е звънял в деня на престъплението. Ние не сме врачки. Трябва нещо да ни насочи", казва експертът. Разпечатки, поискани от неговия отдел, също пристигат обикновено след 30 дни. Според полицая именно този дълъг срок може да се окаже фатален за изхода на разследването./monitor.bg

......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.