Молове зареждат „Армани” от китайски землянки

Виртуални магазини снабдяват лъскавите бутици с ментетата

Една от разкритите нелегални фабрики, в която са се произвеждали стоки на световноизвестната марка „Кристиан Диор”. На малката снимка е показан един от задържаните при акция у нас фалшиви парфюми от марката „Лакоста”.

Дънки „Армани” или чанта „Прада”, произведени в нелегални китайски фабрики, приличащи на землянка, заливат българския пазар. Това сочат данните на експерти от МВР, разследващи контрабандата. Ментетата на световноизвестните марки от няколко месеца вече се продават в т.нар. виртуални молове. Бързо разрастващите се интернет магазини предлагат цял асортимент от дрехи и парфюми на цени до 10 пъти по-ниски от оригиналните продукти. Всеки тях продава средно около 30 артикула на ден, показват проверките на антимафиоти от ГДБОП.

Ментета се поръчват основно от лъскави бутици в провинцията или се рекламират в интернет като идеалните подаръци за вашата половинка. Когато клиентът ги види на снимката, той не може да разпознае, че това, което му се предлага е менте и е правено в някоя китайско мазе. В повечето случаи продуктите се изработват в порутени помещения с размери от няколко квадратни метра.

„В последните години виртуалните молове се увеличиха лавинообразно”, съобщи пред „Монитор” представителят на Сдружението на издателите на бизнес софтуер и специалист в областта на защитата на авторските права Велизар Соколов. Поради тази причина антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления” в момента следят денонощно най-големите дистрибутори на фалшификатите и не изключват в скоро време да има задържани още собственици на виртуални магазини.

Анализите на специалистите, разследващи каналите за контрабанда, сочат, че България се е превърнала в страна депо, откъдето ментетата се разпределят за останалите европейски държави. Те влизат у нас по два начина - чрез контейнери, пътуващи по терминала Бургас - Варна - Констанца - Поти или с туристически автобуси от Турция и Гърция. С рейсове са си доставяли стоките и двамата братя, които стоят зад разбития преди около месец виртуален мол mallvm.com. При обиските антимафиотите са открили списък с туроператори и превозвачи, с които е била внасяна стоката. След като продуктите стигнат веднъж в София, след това се изпращат на клиентите в цялата страна чрез куриерски фирми.

„Може да отидете в Италия, да си купите маркови дрехи са 4-5 хиляди евро. След това с тях директно отивате в турска фабрика и казвате, че

искате да ви направят копия на тези стоки

и след няколко дни ги имате”, разкри пред „Монитор” една от схемите собственик на магазин в центъра на София. Според него цената на висококачествените ментета също е сравнително по-висока. Това доста често създавало у клиентите илюзията, че си купуват оригинален продукт.

„Имаше един много комичен случай преди време с участничка в „Биг брадър”. По време на престоя си в къщата непрекъснато носеше бейзболна шапка на Луи Вюитон и беше много горда с нея. Мислеше си, че е истинска, защото я купила на цена над 100 лв. от пловдивски магазин. При запитване до производителите се оказа, че те нямат подобни шапки в цялата си конфекция
разказа Велизар Соколов. По негови данни само за първите 10 месеца на годината икономическата полиция и митниците са задържали по границите и в страната около 113 000 фалшификата на 5 от най-големите производители на спортни стоки у нас. Загубите по груби сметки се оценяват на 11,3 млн. евро.

Стоката в 90% от случаите е произведена в Китай. Екип на „Монитор” се сдоби със снимки от нелегални китайски фабрики, които се помещават в апартаменти, мазета и порутени постройки. В тях по 15 часа на ден работници, сред които и деца, имат за задача да произведат копия на едни от най-продаваните продукти. „По брега между Шанхай и Хонконг в рамките на 1500-2000 км всичко са фабрики и индустриални зони, една свършва, друга се издига. Става дума за нещо огромно. На километър в морето може да се видят отпадъците, които се изхвърлят във водата. В подобни цехове могат да произведат всичко”, коментираха запознати.
 ЙОРДАН ЙОЧЕВ/монитор.бг ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.