Християните почитат днес възкресението на Лазар !

На Лазаровден църквата почита с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, жестоко измъчван и убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст. Над мощите му ставали много чудеса. Той е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир "Свети Архангел".

Според народните вярвания, Лазаровден е празник на нивите, ливадите и горите. Легендите го представят като човек, който тръгнал с брадва в ръка, обикаля горите, подсича старите дървета, шумаците и храсталаците, почиства ливадите и ги подготвя за коситба. Затова на този ден земеделските стопани извършват такава работа на полето.

На Лазаровден момичетата стават "лазарки". Облечени в празнични дрехи, с венчета от цветя на главите, обикалят къщите и пеят песни, в които възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри и други. Домакините ги даряват с яйца и пари.

На Лазаровден именници са Лазар, Лазаринка, Лазо. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.