Борисов: От днес нататък парите за здраве ще отиват за здраве

На практика с парите за здраве тихомълком се плащат пенсии. Това призна премиерът Бойко Борисов на заседанието на Националния съвет на БЛС. Според него тази практика е установена от предишните управляващи, които увеличиха с 900 млн. лв. пенсиите преди да паднат от власт, а той самият не желаел повече да бъде съучастник в това. В същото време премиерът декларира, че към днешна дата целия резерв на здравната каса е в БНБ и нито стотинка от него не е пипната.
„Направено е така, че с парите от здраве се плащат пенсии. Защо? Защото те намалиха пенсионните вноски. Аз не желая да бъда съучастник на нещо, което съм заварил”, заяви Борисов. За пореден път той защити финансовия си министър, като заяви, че не е редно той да бъде мишена заради действия на предишните управляващи. „Виждам, че натиска върху Дянков стана огромен и затова слагам истината на масата”, каза Борисов.
Дискусията за излизане от сегашната ситуация е отнела 3-4 часа по време на днешното заседание на Тристранния съвет. От БЛС не са отстъпили 2% от здравната вноска официално да отиде за пенсии, затова премиерът и синдикатите са се обединили около идеята за 3-процентен скок на вноските за пенсия. Срещу идеята са се обявили работодателите, а председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев определи идеята като „безумна”. Въпреки това и премиерът, и синдикатите възнамеряват да подпишат споразумение още тази вечер. Това ще даде възможност 544-те милиона лева, които бяха заложени като излишък в бюджета на НЗОК за 2011 г., да влязат в разходната част на бюджета. Още утре Кодексът за социално осигуряване ще бъде изтеглен от парламента и преправен в съответствие с новите споразумения, каза Борисов.
„От днес нататък парите за здраве ще отиват за здраве”, декларира премиерът пред лекарите и уточни, че става въпрос както за парите от здравни вноски, така и за трансферите от държавата за осигуряваните от нея групи лица. Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов това означава, че идната година здравната каса ще разполага с 2,6 млрд. лв. „Тогава ще кажем на хората – толкова сте събрали, толкова ще харчите”, поясни премиерът. Неплащането на здравни вноски пък ще се криминализира с промени в Наказателния кодекс, каза Борисов.
НЗОК ще се отдели от държавата, а зам.-министърът на финансите Владислав Горанов ще бъде изваден от Надзорния й съвет, каза още Борисов. Политическо решение за това ще бъде взето още тази вечер на заседание на ГЕРБ. „Понеже ми омръзна да съм няколко министри едновременно, казахме: здравна каса я правя публично дружество, такова, каквото си е”, обясни той. Досега здравната каса е била като пощенска кутия и финансовия министър е определял парите, посочи премиерът. Когато обаче касата се отдели от държавата, борда на касата и лекарския съюз ще могат да определят кое колко струва, смята той. „Аз искам държавата да я дръпна от това преразпределение”, заяви министър-председателят
Борисов обаче не е съгласен с предложението на лекарския съюз за премахване на делегираните бюджети. Съгласен е те да бъдат преименувани на прогнозируеми бюджети и да се запишат санкции за неизпълнението им. „Трябва да се въведе правилото колкото печелиш – толкова харчиш. Няма друга логика в икономиката и в бизнеса”, е аргументът на Борисов. Премиерът не е съгласен и с предложението Надзорният съвет сам да избира председателя си, както и управителя на здравната каса. Това не може да стане по простата причина, че е записано в закон, твърди Борисов.
Премиерът Борисов напусна заседанието, защото искал „до 17 ч. да приключи и с пенсионната реформа”. Председателите на районни колегии останаха да обсъдят споразумението. Присъстващите определиха постигнатото като „напредък” и „голям пробив”, но поставиха и много въпроси. Зам.-председателят на БЛС д-р Георги Ставракев отбеляза, че БЛС е демократична организация и не може да вземе решение, без да обсъди ситуацията в управителния и националния съвет. От тези органи се очаква да решат и дали да свикат събор, който да се произнесе да има ли протести.
Министър-председателят обаче заяви, че не е дошъл на срещата, за да обсъжда протестите. „Ако искате протести – в Гърция всеки ден има протести. Това е ваше решение, което не ме касае. В случая искам да знаете какви са реалностите в държавата”, каза той.
Бъдещият здравен министър д-р Стефан Константинов пък заяви, че в демокрацията формата на протести е известен начин за изказване на мнения. „Ще се помъча да има диалог. Аз излизам от тази организация и ще търся тяхното мнение”, увери той пред журналисти.
Д-р Стефан Константинов по време на срещата:
Какво й трябва на здравната система в момента? Три неща: спокойствие, средства и реформа. Знам, че всеки тук може да изкаже дълбоките си проблеми, които са формирани с годините. На събора аз гласувах с вас за протести. Защо? Защото договорите трябва да се изпълняват. Хубави, лоши, нямало, имало пари – щом касата е подписала, че плаща някакви пари и дължи, до момента, в който се случи обратното, тези пари трябва да се дадат. Виждате, че се работи по въпроса и има напредък. Знам какво ще кажете: ние сме много лъгани, обещавани и т.н. От тук насетне моята роля, ако стана министър, ще бъде да съблюдавам обещанията и да върша реформите. Хората тук от двете ми страни са хората, които трябва да дават средства и мисля, че вървим в тая насока.
Дали реформите ще са добре приети от всички? Не, няма вариант, при който всички да бъдат доволни и ние да направим нещо напред. Живот и здраве, утре в Народното събрание ще чуете какво мисля. Дали да има протести решавате вие колективно. Знаете, не съм ви се месил и в деликатната ситуация, в която съм, няма да изкажа мнение. Но преценете какво ви каза министър-председателя, преценете какво ви каза д-р Райчинов и решете. Каквото решите – това е. Това е демокрацията..
zdrave.net, Елица Тодорова ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.