За пореден път орязаха лекарствата на раковоболните

Стотици онкоболни пациенти и серопозитивни в момента са останали без лечение заради липса на медикаменти. На места все още има лекарства, но са на изчерпване. Причината за проблема е, че Министерството на здравеопазването още не е обявило нови търгове.
 
50 серопозитивни в момента са оставени без лечение. Лекарството срещу вируса в кръвта им свърши. "За съжаление ние се намираме в мултиплициране на този ефект, тъй като предвиждаме, че в съвсем скоро време още 160 човека ще се окажат без лечение, тъй като се задава липса на един двукомпонентен медикамент, ако министерството в оставащите месеци до края на годината не проведе спешна процедура за неговата доставка.
До момента няма индикации такава процедура да е стартирала. А то няма индикации да е стартирала, която и да било друга процедура", заявява Ивана Мурджева от неправителствената организация "Надежда срещу СПИН".

Същата е ситуацията и при онколболните. Ако сега не се проведат търгове, следващите се правят през март-април идната година. А дотогава онкоболните ще стоят без лекарства.
"Голяма е консумацията на медикаменти, които са свързани с костното здраве на онкологично болните и таргетните терапии при нас също са проблем. Предполагам, че са на привършване при положение, че за някои от тях имаше дълги листи на чакащите", твърди Евгения Адърска от Асоциация на пациентите с онкологични заболявания..
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.