Панел в изкъртен от роми блок затисна дете

10-годишно момиченце е с опасност за живота вследствие на паднал панел от разрушителни действия на живеещите в общински блок в Ямбол роми. В четвъртък изтича последният срок, който бе даден на обитателите да се изнесат от станалия известен блок 20 в ямболския квартал „Райна Княгиня".
Жилищата в сградата се обитават повече от 15 години от роми, в които рушат жилищата, унищожават, разграбват и разпродават общинското имущество. Прекъснато е водоподаването и електроснабдяването на блока. Органичните и битовите отпадъци на площ от около 15 декара образуват най-голямото нерегламентирано сметище на територията на общината.
Със заповед на кмета на община Ямбол Георги Славов е обявено бедствено положение на част от територията от общината - бл. 20 в кв. „Райна Княгиня" и прилежащата му площ. Сградата е обявена за непосредствено опасна за живота и здравето на живущите в нея и след обследване на специална комисия от май 2010 г., като въз основа на протокола от него има издадена заповед на кмета за премахване на строежа. Бедственото положение е за срок от 30 дни.
„Детето е с тежка черепно-мозъчна травма, коремна травма, гръдна травма, с две сериозни счупвания в областта на таза. Предстои операция по спасяването на живота му в ОАРИЛ. Има събран екип от анестезиолози, неврохирурзи и хирурзи. Доколкото разбрахме по информация на полицията инцидентът е следствие паднало парче от панел, след тези разрушителни дейности и нямаме никакъв шанс освен да използваме ресурсите на закона и на полицията, за да можем да стопираме процеса и да няма по-тежки инциденти", посочи кметът Славов пред агенция Фокус.
Той обясни, че това са обстоятелства, които не са оставили никаква алтернатива, "освен тази да се обяви бедствено положение в това инженерно съоръжение, наречено блок 20".
Славов заяви, че има ескалация на напрежението сред обитаващите блока, а и извън него.
„Преди повече от седмица бяхме направили обяви, че до 16 септември трябва да напуснат доброволно тези, които обитават това съоръжение, но явно е ескалирало напрежение, което е създало психоза и в момента и от следобедните часове върви масово разбиване на цялостната конструкция на блока - с чукове и лостове се разбиват панелите и се вадят железата отвътре.
В момента съдействаме на всички, които си изнасят покъщнината, такава каквато е имало, осигурили сме безплатен транспорт. Този процес тече от няколко дни", заяви Славов.
По думите му след обявяването на това бедствено положение с ресурсите на МВР ще се премине към обезопасяване на района и извеждане на тези, които го обитават.
Кметът на Община Ямбол посочи, че в следобедните часове са се опитали полицаите с молби да изведат обитателите на блока и уточни, че по-скоро ще се използват по-силови методи, за да се стопира това разрушаване.
Пред Агенция „Фокус"директорът на ОДМВР-Ямбол комисар Стоян Драгнев съобщи, че в района на блока има полицейско присъствие. Полицаите предупреждават живущите в блока, че постепенно трябва да го освободят. Предупреждават ги и да не разбиват панели, да не вадят металните врати, тъй като има опасност някой да пострада. „ Не бих казал, че обстановката е напрегната. Има вече хора, които се изнасят", коментира комисар Драгнев.
Във връзка с инцидента с пострадалото 10-годишно дете той обясни, че причината е къртене на панелите на жилищния блок от външни лица, които искали да вземат арматурата.
По данни на полицията в Ямбол реално става въпрос за около 57 семейства, които са се настанили в блока. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.