Равенство между бедни и богати – на плажа

Няма частни плажове и не може да има. Това заяви в студиото на бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той изтъкна, че държавата няма да допусне подобно нещо.

„Плажове за бедни и за богати няма и не може да има. Плажове лукс или ВИП - това са неща, които да няма как да се случат, защото Конституцията в България го забранява", каза Росен Плевнелиев. По думите му в България има 209 плажа, а тази година са правени изненадващи проверки на над 100 от тях. По повод сигналите, че частни хотели искат пари от плажуващите за „ол инклузив" по време на престоя им, Плевнелиев каза, че понякога в България произвеждаме новини от изключенията, а не от правилата.

„Когато се намерят нарушения, се сезира прокуратурата и това проверяващите го правят", категоричен бе министърът. Той съобщи, че ведомството има предложение, което цели ясна дефиниция на концесионна процедура, да ги направи по-ясни и бързи, защото в момента една процедура трае 9 месеца, а по думите на Плевнелиев това е най-добрата форма на стопанисване на плажовете.
„Проблемите се явяват там, където има неохраняеми плажове, или плажове под наем. Няма нищо лошо да има неохраняеми плажове, айде някъде по някой от плажовете да няма кебебчийница", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството.
По повод заградени плажни ивици от частни вили и дворове в Лозенец, Плевнелиев каза, че никой не може да ограничава достъпа до плажовете.
„Това нещо се решава регулационно и съм убеден, че казусът е решен регулационно. Трябва да бъде посочено как хората могат да стигнат до плажа. Подробният устройствен план (ПУП) трябва да бъде проверен. Категорично невъзможно е правото на хората за достъп да бъде ограничен...Трябва да се изследва защо този ПУП е минал през общината, защото общината е длъжна да осигури достъп на хората до плажа", каза Плевнелиев.
Държавата не може да си затвори очите, но държавата проверява и може да констатира дали едно нещо е законно или не, категоричен бе министърът. По думите му миналата година глобите били драматични, имало е и прекратени концесионни договори и тази година на голяма част от плажовете ситуацията е много по-добра.
По повод ситуацията с постройките на Златна перла, министърът каза, че решението на ВАС за събарянето им се обжалва от собствениците.
„И в момента, в който съдът се произнесе, багерите са там", каза Плевнелиев. Той категорично отрече публикациите, че курник може да попречи на строителството на магистрала „Тракия".
„И тук има процедура и ние сме в процедурата. Това, че ще спорим с този човек, с този дядо, с този адвокат за размера на обезщетението, в това няма нищо лошо, ние ще спорим. Ние спорим в съда има ли лиценз да произвежда кокошки. Има процедура - държавата предлага обезщетение и ако вие не сте съгласни може да го оспорите. Това е законна процедура и когато съдът прецени какво е обезщетението, ние ще се съобразим", каза Плевнелиев. По думите му отчужденията на магистрала „Тракия" са приключили, а този случай е изключение поради допусната грешка на община Стара Загора от 1994 г.
 
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.