Изловиха 130 т вредни колбаси!

Над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване, са конфискувани от ГДБОП и органите на ДВСК при акция „Дупетата", съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Акцията, която е започнала тази сутрин в 7 часа, продължава и в момента. Тя е озаглавена така, тъй като на жаргон краищата на изрезките от колбаси се наричат "дупета". Проверени са складове и месопреработвателни предприятия в страната заради производството на продукти със суровини, предназначени за унищожаване, съобщи агенция Фокус.
Над 100 тона са установените количества изрезки в Плевен, над 25 тона в Пазарджик, в Брезник - 850 кг, в София около 800 кг, в Първомай - около 1,5 тона.
„Това са количествата, които са конфискувани. Става дума за отпадъци от колбаси, които би следвало да бъдат унищожавани, а се вкарват в страната, преработват се и се преетикетират като се предлагат на българския пазар", обясни Найденов.
Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж. А предприятията „ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко", категоричен бе Найденов и уточни, че може да се стигне и до отнемането на лицензи на някои от фирмите.
Акцията е свързана и с кампанията по налагане на стандарта „Стара планина" за месните продукти, за да бъде предотвратена всякаква злоупотреба. „Представете си, че някой може да се опита да смели тези неща и да ги предложи евентуално като свежи продукти, да използва голямото търсене, така че затова форсирахме тази акция, за да не може някои хора да използват еуфорията около търсенето на новите месни произведения по стандартите", коментира министърът.
 
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.