Болници ще съдят здравната каса | Лекарите и сестрите ще протестират ефективно през септември

Българският лекарски съюз (БЛС) препоръча на всички директори на болници да заведат дела срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради предложените им анекси, с които на практика се орязват около 30% от бюджетите на лечебните заведения за август.
Това съобщи вчера председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов след извънредно заседание на националния съвет на съюза.
"По нито един закон и по действащия национален рамков договор касата няма право да определя бюджети за един месец, тя може да предложи само тримесечни прогнозни бюджети. Месец за месец парите на болниците не се определят от 1999 г. БЛС взе решение да организира лекарите от цялата страна за ефективни протести през септември. Работата наистина ще спре и ще се оказва само спешна помощ", заяви Райчинов.
От БЛС напомниха, че няма правила как се правят листи на чакащи пациенти и кой да бъде избран пред друг в каквато ситуация изпадат болниците заради по-малкия бюджет. Освен това, откакто сме в Европейския съюз, болните могат да отидат в друга страна от ЕС, ако там могат да им окажат по-бързо помощ и после НЗОК трябва да им покрие разходите, обясниха от съюза.
По-рано вчера управителят на здравната каса д-р Нели Нешева обяви пред Би Ти Ви, че е спекулация твърдението на лекарите, че заради анексите ще спрат плановите операции. "Плановите операции намаляват до минимум през август през всички лета.
Аз ще призова гражданите да бъдат абсолютно спокойни и не е необходимо в и без това нагорещените летни дни да спекулираме и нагорещяваме обстановката", обяви Нешева. Тя добави, че с актуализацията на бюджета на здравната каса за тази година в крайна сметка парите за болниците ще нараснат на 1.11 млрд. лв., което е повече от изплатените им през 2009 г. 976 млн. лв.
Тя каза още, че 80% от лечебните заведения в страната вече са подписали анексите. Райчинов обаче обяви, че се съмнява толкова болници да са склонили да подпишат. Относно парите за тази и миналата година той припомни, че с тазгодишния бюджет на касата се плаща за дейности от ноември 2009 г.
"Тези пари ще са за 13 месеца, а миналогодишните са за 11 месеца и затова е спекулация твърдението, че тази година има повече пари за болниците", обясни председателят на БЛС.
И вчера валяха примери за проблеми в болниците заради по-малкото пари. За август НЗОК ще плати 70% от дължимите суми на АГ "Шейново" в София, а за юли и юни - 65%, съобщи директорът д-р Иван Костов.
Той обясни, че като антикризисна мярка персоналът на цялата клиника по гинекология е излязъл в отпуска, за да не им се плащат заплати и дежурства. "Сега работим предимно акушерство, тоест само раждания, и сме искрено обезпокоени какво ще стане след септември, когато персоналът се върне на работа", каза Костов.
Д-р Стефан Константинов от болницата в Кюстендил обясни, че тяхното лечебно заведение досега никога не е имало дългове, а сега започва да трупа. Шефът на Университетската болница в Стара Загора д-р Кирил Добрев каза, че при толкова голямо орязване на бюджетите в крайна сметка за лечението на хората ще плащат доставчиците на лекарства и апаратура, към които клиниките имат дългове. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.