Синдикатите се стягат да протестират срещу социалното осигуряване


КНСБ и КТ „Подкрепа" категорично не подкрепят предложенията за промени в Кодекса за социалното осигуряване във вида, внесени за обсъждане в Министерски съвет.
Синдиктите заявяват, че заради липсата на консенсус за промените в пенсионната система смятат да организират цялостна протестна кампания против драстичното утежняване на правото на пенсия, се заявява в позиция на двата синдиката, цитирани от КРОСС.

Правителството реши, че от 1 януари 2011 г. осигурителният стаж за пенсия ще нараства плавно с по една година до 2013-а включително. През 2013 г. жените ще могат да се пенсионират с 37 години стаж, а мъжете - с 40 години.

Мерките, с които настоящото правителство очаква „да върне доверието на хората в пенсионната система", предлагат същото поколение, което страда от липса на доходи и възможности за трудова реализация, което за последните 10 г. понесе нарастване на възраст и стаж за пенсиониране (стажът - с 14 г. за жените и с 12 за мъжете, а възрастта за жените с 5 години, а за мъжете с 3), да приеме безропотно ново утежнение на условията за достъп до пенсия, пише в становището.

КНСБ и "Подкрепа" заявяват, че проблемът с дефицита на НОИ може да бъде решен с осигуряването на повече приходи, а не с орязване на разходи. Те протестират и срещу това, че промените не са обсъдени с тях.
Социалният министър Тотю Младенов обяви по-рано днес, че фирми и граждани дължат почти милиард лева на НОИ за социални осигуровки.

Синдикатите апелират премиерът Бойко Борисов да внесе яснота в посланията на правителството като лично заяви конкретно дали ще бъде търсен обществен консенсус преди внасянето на каквито и да било промени в пенсионната система, или правителството само ще понесе отговорността за промените.

"Въпросите за по-висок стаж за пенсиониране и за увеличение на пенсионната възраст могат да решават само в дългосрочен план демографски проблеми и по същество нямат нищо общо с ефективността на пенсионната система. Те ще оставят нови десетки хиляди български граждани без възможност да работят и да натрупат изискваните години /стаж за пенсия и без реални изгледи да получават заслужените си през годините пенсии в близък до трудовите им възнаграждения размер", пише в становището.

Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа" обясняват, че усилията им в преговорите с работодатели и правителство, предложенията им не са чути.

Според тях, че работниците, синдикалните членове и организационни структури трябва да решат как "да се противопоставят на накърняването и интереси им, да намерят начини и средства, включително и чрез протестни действия, за да защитят правата на хората на наемния труд". Тези протести трябвало да съвпаднат с разглеждането на законопроекта в Народното събрание.
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.