Около 2000 лв. трябват за месечна издръжка на семейство у нас !

Необходимите средства за нормално съществуване на едно четиричленно домакинство са 1977 лв., а това означава, че за да се издържа нормално един човек месечно са необходими 494,36 лв., съобщава Любен Томев, директор на ИССИ на КНСБ.
Има ясно изразена тенденция на поскъпване на издръжката на живот. За това влияят най-вече т. нар. акцизни стоки, топлоенергията, природния газ и др. От 1 юли т.г влезе в сила поредното увеличение на цените на природния газ (с 24,6%), на електроенергията (с 2%), топлоенергия (с 14,6%). Това са основните фактори, които - пряко и косвено, ще повлияят за поскъпването на живота и през следващите месеци.
През второто тримесечие на 2010 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 1,2% спрямо предходното тримесечие. Докато хлябът е запазил цената си, поскъпнали са рибата и рибните продукти с 1.7%, плодовете- 2.1%, маслото- 1,9% и олиото- 2,0% и др.Силно поскъпнаха тютюневите изделия заради новия акциз- средно с 28,7%.На годишна база цигарите са поскъпнали с 36,1%.
Сезонно е паднала цената на зеленчуците с 21,5%. При масовите за сезона зеленчуци, като домати и краставици, сезонното намаление е между 22,2 и 45,1%, при зелето с 25,6%, тиквичките с 53,3%. Увеличение на цените се наблюдава при зрелия кромид лук с 1,7%, моркови с 11,1%.
Почивките и хотелските услуги са поскъпнали с 5.3%, като цените за едноседмичните почивки на море в България са поскъпнали с 15,4% на годишна база. Ръст от 5,9% на годишна база се наблюдава и при едноседмичните екскурзии до чужбина с автобус. Този по-висок ръст и при двата случая се обуславя от влиянието на два разнопосочни фактора - началото на активния сезон и нарастване на търсенето на този вид услуги.
Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 185,21 лв. на 1 лице.
Средната работна заплата за м. март 2010 г. отбелязва реален ръст от 8.4% и достигна 636 лв.
Кризата и стагнацията на пазара на труда се отрази по-съществено на потребителските разходи. Техният реален ръст е с 2.9%. Намалява относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки, а това означава, че значителна част от домакинства са били принудени в по-голяма или по-малка степен да се самоограничават в потреблението и в разходите си, за да могат да вържат бюджета си.
 
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.