Време за ремонт: тази година на половин цена

Лятото освен за почивка често се използва и за ремонт на дома. Ако сте направили първото, но още не сте пристъпили към второто, сега е моментът. Майстори и търговци на строителни материали са категорични, че начинанието е изгодно особено в сравнение с преди кризата.
С около 30% са спаднали цените на услугите като лепене на плочки, шпакловане и боядисване, редене на паркет и т.н. през тази година спрямо 2009-а, сочат наблюденията на заетите в бранша. При някои понижението е и по-голямо и стига до над 50 на сто. Така цените се върнаха на нивата от 2006 г. и са далече от пика, достигнат през 2007-2008 г., съобщава 24 часа.
Тогава поставянето на 1 кв. м фаянс и теракота бе достигнало до над 30-35 лв. В момента в най-лошия случай ще трябва да платите 22-24 лв. Масово се вземат около 15-20 лв. Преди за монтиране на мивка или тоалетна чиния се плащаха около 50-60 лв., а сега масово се вземат по около 40 лв.
За боядисване с бял латекс пък тарифата е намаляла от около 2.50-3 лв./кв. м, до не повече от 1-1.5 лв. за една ръка. Ако материалът е цветен, излиза с около 0.50 лв. по-скъпо.
За монтирането на ламинат, когато не е включено в цената му, вече се плащат по около 3-4 лв., а преди цените стигаха до 5-7 лв. за квадрат.
По-евтини са офертите на малки фирми или отделни майстори, които не са регистрирани, не отчитат доходи и данъци. Те обикновено не подписват договор, което според специалистите в бранша и изпатили е по-рисково, защото няма гаранция за цената - дали няма да се оскъпи, за срока - дали изпълнението ще е навреме, и др.
Като основна причина за спада в цените се изтъква кризата и слабата активност у клиентите, които планират да ремонтират старото или да довършат новото си жилище. Заради кризата, спадналите доходи, увеличената безработица и несигурността много хора отлагали ремонта за по-добри времена.
Търсенето е ниско, макар че през лятото се забелязва известно оживление, обясни Стилиян Лукаров, управител на СХЛ. Неговите наблюдения показват, че други години активността започва още през март, а сега едва от юли клиентите започнали да сключват договори. Досега се ослушвали, събирали оферти, избирали с кой да работят. Основният им критерий била ниската цена, а не качеството на изпълнението.
Според Лукаров основните клиенти са хора, които имат новопостроено жилище и сега са решили да го довършат. Или са го купили на зелено преди 1-2 г., сега е станало готово и бързат да се пренесат там. Почти никой не правел ремонт на стари апартаменти.
В момента най-добре вървят дейности, които са неотложни - като отпушване на канали и ремонтиране на покриви поради течове, сочат наблюденията на Лукаров. За изолирането на апартаменти също се отделяли пари. Според майсторите причината е, че фирмите, които предлагат услугата, предложили гъвкави схеми, а се появили и български материали, които подбили цените. Освен това хората очаквали чрез санирането да си намалят разходите за отопление.
Дори и през лятото клиентите не се увеличиха, обясни обаче Тодор Фачиков, който се занимава с ремонти като едноличен търговец. Той е запазил цените отпреди кризата, които приема за базови. От тях в преговорите с клиенти сваля определен процент в зависимост от услугите и обема им. Обикновено отстъпката тръгва от 10%.
В някои сайтове пък има калкулатор, с който може да изчислите приблизително колко би ви струвал ремонтът. Трудността идва оттам, че трябва да сте наясно с площите, по които ще се работи. Така например изчисленията в интернет страницата на фирма "Тангра 7" показват, че за около 5000 лв. може да се освежи апартамент от около 70 кв. м, като се ремонтира основно банята, подменят се тапетите, обработят се подовете за поставяне на нова настилка и дори се постави топлоизолация.
В СХЛ предлагат и пакетни цени за определен тип дейност. По този начин клиентът получавал ориентиер. Така освежителният ремонт може да излезе около 64 лв./кв. м. За основно довършване на нов апартамент ще трябва да се бръкнете с около 280 лв. за квадрат, а най-скъпо излиза да обновите старо тухлено или панелно жилище - съответно около 430 и 360 лв. Причината е, че при тях обикновено има допълнителни дейности като сваляне на стари плочки, на тапети, извозване на голямо количество отпадъци и т.н.
От примерните цени обаче за всеки клиент се прави конкретна оферта според нуждите му, от което се изчислява и точната цена. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.