Преброиха 17 грешки в българските документи за самоличност

В българските документи за самоличност има 17 правописни и пунктуационни грешки.

Това каза в интервю за Агенция Фокус социалният психолог проф. д-р Петър Иванов.
„В личните документи по моите скромни пресмятания като редактор и като коректор има 17 правописни и пунктуационни грешки. Например личната карта започва с "No". Според създателя на документа това явно означава „номер". Но малко по-долу, където е написан ЕГН номера, е изписан със съответния знак „№". А в началото същото нещо е написано с „No", което преведено означава "не".

В графата „националност" на българските лични документи не пише „българин", както би трябвало и както е във всички европейски паспорти. Вместо това пише BGR - кода на България. BGR e код, който се слага на моторните превозни средства, когато те излизат в чужбина. В личната карта на всеки българин никъде не пише, че съответното лице е българин, а пише, че е BGR. Аз не искам да съм BGR", заяви проф. Петър Иванов.

Между едни реквизити и други реквизити има знак за по-малко („<"). На някои места липсват спейсове (празно място между думите и знаците). Например в реквизита „Постоянен адрес" в старата лична карта няма спейс между думите „адрес" и „област" и се чете като една дума.
Освен това „област" е написано с малка буква, „Община" е написано с голяма буква
„Община" е изведено като отделен реквизит. Излиза, че постоянният адрес на гражданина Петър Иванов е Русе, а „Община" е друг реквизит за личните качества на човека.

Личната карта съдържа реквизити, които показват параметрите на даден човек. Значи аз имам параметър „Община". Аз мога да живея в община Русе, но мога да живея в град Русе, мога да живея в село Басарбово. Тук трябва да пише „населено място", а това липсва.
В моята лична карта пише, че е издадена от „МВР Русе". В Русе няма МВР, а има Областна дирекция на МВР. Освен това между „МВР" и „Русе" трябва да има чертичка и т.н. и т.н.
Грешките са общо 17. Няма друга държава с такива грешни документи", каза проф. Петър Иванов. ......................

2 коментара:

Анонимен каза...

Имам две познати, чийто лични карти са пълен смях.
На едната е написано срещу графата "особенни белези" - без очи ?!?!?
На другата пише, че е мъж!

А колко карти са с грешни имена и ЕГН........

Анонимен каза...

Явно такова им е образованието на хората, които създават текстове за документи - някъде между втори и трети клас на началното училище. Но все пак в днешно време има Spell checking дори и за български език в повечето текстообработващи програми и поне биха могли да си сътворят текста както си могат и да го копират във Word, например, та да им поправи поне елементарните грешки.

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.