Централна България след дъждовете!

Обявена е оранжева тревога за опасност от интензивни валежи в редица области на Централна България за следващото денонощие. 
 Това е втората по сериозност степен на тревога. В тези области се очакват валежи между 30 и 50 литра на квадратен метър.
По информация на агенция Фокус 270 литра на квадратен метър е общото количество дъжд, паднал от вчера до момента в Панагюрище. Това каза Кръстьо Кичов, началник на група "Оперативна дейност" в „Гражданска защита"-Пазарджик.
Голямо количество дъжд в тази част на областта има и в Стрелча - 104 литра на квадратен метър, толкова е дъждът и в село Овчеполци. Половината от пътното платно по пътя Стрелча - Копривщица се е срутила в резултат на обилните валежи. Платното до осевата линия се е свлякло в река Габровица. Дължината на свлачището е 40 метра. Свличането на пътя е на 5 километра от Стрелча към Копривщица. За сега се ограничава движението на товарни автомобили, защото има опасност да се срути още от пътното платно. Цялата част от пътя в този участък е провиснала над реката и преминаването от там е опасно.
Вследствие на проливните дъждове се е покачило драстично нивото на река Луда Яна. Покачването само за последния един час е с 40 см.
Според Кръстьо Кичов от Гражданска защита, успокоителното е, че в Панагюрище реката вече е спаднала с 50 см от най-високото ниво, регистрирано през последните часове. Водата обаче се стича към Пазарджик и не знаем какво ще се случи в следващите часове.
Непрекъснато наблюдение е осигурено на моста край село Мало Конаре, под който минава Луда Яна. До преливането на водата на пътя Пазарджик - Пловдив, където се намира съоръжението, остават около метър и половина.
Започва да се нормализира обстановката в Община Съединение, където тази сутрин ситуацията бе най-сложна. Това каза кметът на общината Евгений Маринчешки. Електроподаването и водоподаването вече са възстановени. След дъжда са наводнени над 500 къщи. Точният размер на нанесените от дъжда щети ще стане ясен след като бъде създадена комисия, която да опише и изчисли щетите.
Наводнения има и в Пазарджик. Повече от 20 литра дъжд се изля и в Стара Загора, Хасково и Пловдив.
В община Пазарджик  беше обявено бедствено положение в 9 населени места. Причината са рекордните дъждове, които причиниха скъсване на дигата на река Елшишка, край пазарджишкото село Априлци.
Окаква се, че утре валежите ще продължат, макар и с по-ниска интензивност. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.