„Най-успешната операция" на Митници на път да се окаже голям гаф

korab1Най- успешната операция на Агенция "Митници" от началото на година, по която се работело от няколко седмици обяви вчера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков преди началото на семинар, посветен на актуализацията на бюджета.

„От 1-2 седмици следяхме заедно с някои от митническите служби на други страни от ЕС кораб, за който имаше данни, че пренася голямо количество цигари, които ще влязат контрабандно в ЕС", обясни Дянков. След проверки и съвместната дейност на митническите служители и ОЛАФ бяха задържани 3500 мастербокса или 35 милиона къса цигари от китайската марка "Джин Лин", които наподобяват „Camel" . По документи пратката е била предназначена от Молдова за Египет.
Испанската фирма, която държи патента за тези цигари е потвърдила, че те са контрабанда. "Джин Лин" е марката цигари, която се контрабандира най-много в целия ЕС, каза още той. Ако цигарите бяха стигнали до страната само от акциз щяхме да загубим около 12 млн. евро, коментира министърът.
Във Варна обаче не смятат, че е налице контрабанда, съобщава в. "Труд", като цитира директора на "Гранична полиция" в морския град Димитър Василев. "В момента няма кораб с контрабандни цигари нито на пристанище Варна- изток, нито на Варна-Запад", каза Василев. Той бе искрено удивен от казаното от министър Симеон Дянков.
Проверката на плавателния съд с тютюневи изделия била направена на 22 май, по време на регатата "Тол шипс 2010 - Исторически морета".
Тогава от авариралия плавателен съд "Капитан Коваленко", плаващ под руски флаг, били свалени 4 контейнера с цигари. Общото им тегло било 49 т. Стоката била с произход Молдова и предназначена за Египет. На море, в близост до български териториални води, валът на двигателя се счупил и корабът бил принуден да влезе в пристанище Варна-Изток.
"Нямаше несъответствие между съдържанието на контейнерите и придружаващите документи. Тъй като цигарите бяха предназначени за трета страна, се наложи да ги разтоварим", обясни граничният шеф.
"В момента корабът е в завода на "Терем"-Варна, а цигарите са прибрани в акцизен склад. След приключването на ремонта контейнерите ще бъдат натоварени и "Капитан Коваленко" ще продължи по маршрута си", потвърди и директорът на "Пристанище Варна" кап. Данаил Папазов.
Запитан за случая, вицепремиерът Симеон Дянков коментира пред bTV, че ще бъде направена проверка днес или утре. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.