Дянков: МВР да си върши работата, по-малко да говорят, повече резултати

Ваньо Танов си върши много добре работата. Аз съм доволен от него, говоря с него всеки ден. Той ще продължи да си е успешен шеф, заяви днес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред bTV.

"Това е мое мнение, но аз съм му шеф. А пък аз съм свикнал и от Съединените щати, и от работата си тук, че хората, които много говорят, явно нямат достатъчна работа. Така че пак призовавам, особено МВР, да си вършат работата, по-малко да говорят, повече резултати", каза вицепремиерът, коментирайки критиките на вътрешния министър Цветан Цветанов към работата на митниците.

"Когато хората много говорят, явно нямат достатъчно работа. И е хубаво хората да си работят. Ами, хубаво е повече да се работи и по-малко да се говори", препоръча отново Дянков и отново защити Танов. "Имаме огромен успех на Агенция "Митници", за което благодаря и на Ваньо Танов, и на целия негов екип и във Варна, и тук. Това е лесно да се провери. Ще направим или днес, или утре, ще отидем във Варна и ще направим една снимка на всичките конфискувани цигари", каза той по повод залавянето на 35 милиона къса контрабандни цигари във Варна.

Симеон Дянков изтъкна още, че си говори всяка седмица със своя колега по ранг - другия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. "Да, говорим си всяка седмица и при премиера всъщност ходим заедно, и се показва и от страна на митниците, и от страна на НАП, и от страна на МВР какви са резултатите", каза Дянков.

Финансовият министър обясни, че докладът за митниците, изготвен от МВР, е при него. Министър-председателят наистина ми го е дал за анализ и за действия. Според Дянков почти всички лица, които са в доклада, вече отдавна не са в Агенция "Митници". Това е още един успех на Ваньо Танов и на неговия екип, добави той. В доклада присъствали имена на бивши митничари и това отново доказвало, че Танов е водил правилната политика. Докладът не може да послужи за отстраняването на г-н Танов, категоричен бе Дянков.

"А това, че в митниците с години е имало проблеми, всички го знаят, обществото би трябвало да го знае, и 20 години като се наслагани проблеми, не е възможно в рамките на шест-десет месеца да се изчистят всички проблеми. Факт е, че голяма част от хората, които са правили тези проблеми, вече не са в митниците", уточни финансовият министър.

Според мен е като състезание: "Аз съм и спортист и знам, че хора, които са на тема състезание, в случая състезанието е колко повече сигурност може да се създаде на българския народ, и това е хубаво, се създава и някакво естествено напрежение. Аз съм за това напрежение, стига от двете страни да има резултати и по-малко да се говори. "Аз нямам конфликт и с вътрешния министър. Всеки да си върши работата и да сме по-тихи. Най-накрая ще се види кой си е свършил работата най-добре. Това да го прецени народът", добави Дянков и каза, че по време на криза финансовите министри никога нямат висок рейтинг.

В средата на май Цветан Цветанов разкритикува работата на митниците и каза, че тя не е това, което се очаква от нея. "Махнат ли ме, олигарсите пак са победили", контрира пък Ваньо Танов и отрече да има конфликт между митниците и МВР. В същото време и премиерът Бойко Борисов, и Симеон Дянков дадоха подкрепата си за шефа на митниците припомня vsekiden.com.

Икономиката расте

Икономиката вече започва да расте, не се притеснявайте и мислете как да харчите повече, заяви още той. От април икономиката тръгва нагоре, но хората ще усетят това със закъснение от три до шест месеца, обясни вицепремиерът пред Би Ти Ви. Допълнителни пари за здравеопазване, земеделие и в социалната сфера ще бъдат давани само при условие, че реформите там започнат и срокът за това е септември, категоричен бе Дянков.

Увеличените разходи, предвидени в актуализацията на бюджета са предимно за тези три сфери, а именно: допълнителни 220 млн. лева за НЗОК и 142 млн. за социални плащания и 116 млн. за тютюнопроизводителите. "Трябва да знаем, че догодина няма да изникнат същите проблеми", обясни вицепремиерът пред БНР. В тези сфери искаме реформите, които вече са тръгнали или тепърва ще тръгват, да са на банките на депутатите до есента. До септември те ще си получават регулярно парите.

По същия начин трябва ясен план какво правим с тютюнопроизводителите следващата година, а не само да даваме субсидии. В министерство на отбраната няма какво да се реже и министър Аню Ангелов е един от най-големите реформатори, допълни вицепремиерът. Той наблегна на това, че вече 10-12 държави в Европа са прибягнали към рязане на социални придобивки, включително на заплати, а ние това го избягваме, подчерта Дянков.

Вицепремиерът отново влезе в задочен спор с президента Първанов, като изтъкна, че от началото на годината само в две системи има ръст на заплатите и това са общините и съдебната власт. Така Дянков отговори на опасенията, свързани с намаляването на трансферите за кметствата. Явно има достатъчно пари, допълни вицепремиерът. Вчера президентът Георги Първанов заяви, че 1/4 от общините са под прага на оцеляването.

Дянков припомни, че проектът за актуализацията на бюджета за 2010 година предвижда дефицит от 4.8% и бе внесен в парламента миналата седмица. Този недостиг се дължи както на намаляването на приходите с близо 2 млрд. лв., така и на увеличени разходи за някои сфери, което предизвика силни критики. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.