Осъдиха френския министър на вътрешните работи за расизъм

Френският министър на вътрешните работи Брис Ортфьо бе осъден днес от парижки съд да плати глоба от 750 евро заради расистко изказване по адрес на арабите.Министърът, който е приближен на президента Никола Саркози, бил записан без негово знание през септември миналата година, когато направил следното изявление за имигрантите от Магреб: "Все ще се намери някой такъв. Когато е само един, добре. Но когато станат много, възникват проблеми."

Министърът присъствал на политическо събрание, където представителка на президентската партия Съюз за народно движение му представила млад човек с думите: "Това е нашият малък арабин."

След произнасянето на съдебното решение министърът заяви чрез адвоката си, че ще обжалва. Съдът обяви изявлението му за оскърбително, дори презрително към хората от арабски произход. Ортфьо изказа съжаление, че думите му са били неправилно изтълкувани.

Освен глобата министърът трябва да плати обезщетение от 2000 евро на антирасистката асоциация Движение за сдружаване и приятелство между народите, което заведе съдебния процес срещу него, посочва АФП, цитирана от dir.bg. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.