Държавата категорично обеща да вдигне пенсиите догодина

Пенсиите ще бъдат увеличени категорично през следващата година, заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той каза това преди началото на форум за пенсионната реформа, организиран от НОИ и социалното министерство, цитиран от БТА.

По думите му положителните тенденции в икономиката, намаляването на безработицата и повишеният контрол на "Главна инспекция по труда" (ГИТ) за спазване на трудовото законодателство ще позволят увеличение и на доходите, и на пенсиите през следващата година.

Младенов обаче не уточни откога и с колко ще бъде увеличението. Това било въпрос на разчети, които ще бъдат направени. Той припомни, че тази година увеличаване на пенсиите не е предвидено в актуализацията на бюджета.

Промените в пенсионната система ще бъдат приети до края на следващия месец от Министерския съвет, част от тях ще влязат в сила от 1 януари следващата година, други - от 1 юли 2011 г. Промените по условията на пенсиониране ще важат от юли, защото така, според министъра, ще има достатъчно време хората да се подготвят за новите изисквания.

Промените, които се отнасят до ограничаване на ранното пенсиониране и повишаване на контрола върху инвалидните пенсии, ще са от 1 януари.

По думите на Младенов, ако не се направи пенсионната реформа, ще бъдат ощетени останалите сектори, като здравеопазване, образование, култура и спорт, тъй като 60% от разходите за пенсии идват от държавния бюджет, от данъците. Този процент от данъци догодина може и да е по-голям, ако не се направят реформите, допълни министърът. Целта е да се стабилизира пенсионната система и държавата по-малко да участва.

До 2040 г. населението на България ще намалее с още 1,5 млн. души, съобщи междувременно председателят на НОИ Христина Митрева, цитирана от "Дарик". По думите й тогава 46 % от населението на страната ще бъде над 65 години. Пенсионерите ще се увеличат с 400 000 души в сравнение с 2010 г.

Демографският проблем е един от основните пред пенсионната система, допълни Митрева. Решението е да се насърчава заетостта сред младите хора и по-дългото оставане на пазара на труда. Само за една година разходите за пенсии се увеличили с 680 млн. лева, въпреки че през 2010 г. не е имало увеличение на размера им.

Управителят на НОИ се обяви за преустановяване на намаляването на осигурителните вноски занапред и както и за отстраняване на всички елементи от социалното подпомагане от осигурителната система. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.