Видео:Демонстранти в Румъния поискаха оставките на правителството и на президента

Видео:Демонстранти в Румъния поискаха оставките на правителството и на президента

Демонстранти опитаха да щурмуват румънския парламент

Хиляди демонстранти се събраха във вторник на протест пред сградата на румънския парламент, докато депутатите гласуваха вот на недоверие на кабинета, предаде румънската Медиафакс.

Докато в сградата течеше критичният вот, от който зависи дали умерено десният кабинет на Емил Бок ще оцелее, малка група от демонстрантите се опитала да премине преградите и да нахлуе в сградата, докато други блокирали движението около парламента.

Инцидентът е потушен от полицията, която още от сутринта разположи 1200 души в центъра на Букурещ.

По-рано синдикалните лидери бяха предупредили, че очакват над 20 000 протестиращи от цялата страна, и заплашиха правителството и президента Траян Бъсеску да очакват безредици, допълва Ройтерс.

Вотът на недоверие бе внесен преди преди седмица от опозиционната Социалдемократическа партия заради антикризисните мерки на кабинета.

За да оцелее, премиерът Бок трябва да получи подкрепата на 236 депутати от общо 471.

Управляващите имат 178 мандата в двете камари, а техните коалиционни партньори от унгарското малцинство - 31, уточнява Медиафакс.

вд / Бг Таймс
-
Хиляди румънци демонстрират пред парламента в знак на подкрепа за вота на недоверие, внесен от опозицията

Букурещ. Хиляди членове на румънските профсъюзи се събраха пред сградата на парламента, за да изразят подкрепата си за вота на недоверие, внесен от опозицията срещу кабинета на Емил Бок, съобщава агенция Медиафакс.
Служители в държавната администрация, пощенски работници, медици, учители и членове на други профсъюзни организации формираха жива верига пред парламента. Демонстрантите поискаха оставките на правителството и на президента.
Те заплашиха, че ще щурмуват парламента, ако вотът на недоверие бъде отхвърлен. Той беше внесен от опозицията заради плановете на правителството да намали заплатите в публичния сектор с 25%, а пенсиите с 15%.


No Comment - Bucureşti: Situaţie tensionată la porţile Parlamentului


No Comment - Bucureşti: Mii de persoane, la mitingul de protest


No Comment - Bucureşti: Protest de amploare la Parlament

http://www.tvr.ro / Bg Times

иаф / Бг Таймс
Вот на недоверие на правителството в Румъния

Днес румънският парламент ще гласува вот на недоверие срещу правителството на Емил Бок. Той беше внесен миналата седмица от опозиционната Социалдемократическа партия и подкрепен от Националлибералната партия.

Вотът последва мерките на правителството за намаляване на заплатите в бюджетния сектор с 25% и на пенсиите с 15%. Евентуалният му успех би довел до отмяна на тези сурови мерки и до сваляне на кабинета. Според предварителните изчисления обаче на опозицията не й достигат 23 гласа за да успее. Дебатите се провеждат в атмосфера на социални протести.

Днес синдикатите организират жива верига около румънския парламент, в която се очаква да се включат около 20 000 души. Сутринта протестиращите блокираха автомобилния трафик и на няколко пъти безуспешно се опитаха да пробият полицейския кордон около румънския парламент.
Автор: Стилян Деянов

бнт / Бг Таймс

Румънското правителство оцеля след вот на недоверие

Вотът на недоверие срещу румънското правителство, внесен от Социалдемократическата партия, беше отхвърлен днес от парламента. Резултатът от гласуването е 228 гласа "за" и 197 гласа "против", заяви секретарят на Камарата на депутатите Валериу Згоня.

Световни агенции / бнт / Бг Таймс ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.