"Виваком" и "М-Тел" се споразумяха за преносимостта на номерата !

Автор: Наталия Ганчовска - БНР

"Виваком" и "М-Тел" се споразумяха за преносимостта на номерата. Клиентите на двата телекома ще могат да пренасят мобилните си и фиксираните номера на едно гише. До няколко месеца клиентите на двата телекома ще могат да сменят своя оператор на едно гише. Това означава, че те ще имат възможност да отидат директно в магазините или офисите на избрания оператор и да заявяват своето намерение за прехвърляне.



Приемащият оператор ще поеме всички останали процедурни въпроси, свързани с прехвърлянето на номера, без това да засяга клиента. Процесът на пренасянето ще се осъществява в рамките на една седмица от подаването на заявлението. Със споразумението двата оператора изпълняват препоръка на Европейската комисия за облекчаване на процедурата по пренасянето и предоставянето на свобода при избора на оператор.



Освен намаляването на сроковете за пренасяне на номерата, в документа се залагат и облекчени условия при предсрочно прекратяване на договорите. Досега всеки клиент, който желаеше да пренесе номера си, трябваше да посещава първо офиса на настоящия си оператор, да получи сертификат за пренасяне и след това да отиде при новия оператор.



Очаква се с новата процедура на едно гише да се увеличи броят на абонатите, които ще пожелаят да сменят оператора. Досега по данни на Комисията за регулиране на съобщенията са пренесени около 65 000 номера във фиксирани и мобилни мрежи. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.