Испания затвори 15 летища заради новия вулканичен облак ..

Петнайсет летища в северна Испания бяха затворени тази сутрин заради облак пепел от исландския вулкан, навлязъл в испанското въздушно пространство, предаде Франс прес, позовавайки се на испанската агенция за управление на въздушния трафик Аена.




От агенцията първоначално беше съобщено, че за полети ще бъдат затварени летищата в Сантяго де Компостела, Короня и Виго. Рано сутринта бяха затворени и летищата в Астуриес, Сантандер, Бургос, Леон, Валядолид и Саламанка. Забраната засегна около 190 полета и ще остане в сила поне до 18 ч. днес.



Евроконтрол - европейската агенция за контрол на въздушния трафик съобщи, че повечето полети между Европа и Северна Америка са отменени днес заради надвисналия над северния Атлантик облак пепел от исландския вулкан Ейяфятлайокутл, предаде Асошиейтед прес.



Полетите се пренасочват на север и на юг от облака, дълъг около 2 000 километра, който се простира от Исландия до северна Испания. Това удължава полетите с близо час. Пепелта се издига на височина до около 10 000 метра, на която летят повечето самолети над Атлантика, отбелязва АП. Около 600 авиокомпании извършват всеки ден полети над Атлантичесикя океан.



Очаква се вулканичният облак да навлезе до довечера във въздушното пространство над южна Франция. "Над Испания и Португалия се формира депресия, която ще тласне пепелта на югозапад. Очаква се облакът да се разпространи довечера или през нощта над половината от южна Франция", съобщи френската метеорологична служба.



Анулирани са голям брой полети в северния португалски град Порту заради придвижването на вулканичния облак, съобщи сайтът на португалските летища. Отменени са полетите на всички нискотарифни авиокомпании. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.