Край на свободата в мрежата - агенти ще ни следят в интернет..

Агенти ще дебнат с кого и кога общуваме в интернет от понеделник. МВР и ДАНС вече ще имат разрешен достъп до всички данни в мрeжата. Това става според промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), припомня Стандарт. Там обаче специално бе записано, че информацията, която съхраняваме, ще бъде предоставяна на службите само при разследване на тежки престъпления и компютърно пиратство.




Разрешението за това ще се дава от шеф на районен съд или от упълномощени магистрати. Вероятно най-много искания ще бъдат отправени към Софийския съд, коментираха експерти. Работата там ще бъде поделена между председателя и трима юристи.



Законът за електронните съобщения бе приет преди три години, но през февруари бе променен. Тогава ГЕРБ и МВР отстъпиха пред обществения натиск и се отказаха да следят текущи данни от трафика в нета и мобилните ни телефони при разследване на криминални случаи, за които се полага затвор под 5 години. Така законът даде право това да става само за тежки престъпления.



Невидимите очи и уши няма да ни дебнат, докато говорим, но при нужда ще могат да проследят с кого и кога сме говорили.

Според промените разрешенията за разпечатки от нета вече ще се издават от председателите на районните съдилища в страната, а досега това ставаше само с решение на окръжните, които са 5 пъти по-малко. Президентът Георги Първанов подписа в началото на март указа за обнародване на закона. Забележката му обаче беше, че по-добре би било разрешенията за проследяване на трафичните данни да се дават от по-високо ниво в съдийската йерархия, отколкото законодателят е предвидил.



Ако пък искането за информация от нета не е достатъчно мотивирано или пък няма връзка с конкретно престъпление, магистратите ще откажат разрешение за следене. Въпреки това обаче представители на асоциация "Активни потребители" се опасяват, че правата на потребителите не са гарантирани. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.