На Велика събота Пловдив ще посрещне Благодатния огън, който слиза от небето

Благодатният огън, който на Велика събота слиза от небето над Гроба Господен в свещения град Йерусалим, ще бъде донесен в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

По решение на Светия синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство ще отпътува за Божи гроб, за да участва молитвено в богослужението, възглавено от Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III.

Благодатният огън е отражение на Божието снизхождение към човеците. Той е знак на Божията милост, която Господ Иисус Христос всякога проявява към нас.

Всяка година в навечерието на Възкресение Христово християни от целия свят се събират на Православния Великден в храма при Гроба Господен. В този свещен миг, по време на това дивно чудо присъстват и духовните водачи на другите християнски деноминации, чийто Великден невинаги съвпада с православния.

Йерусалимският патриарх единствен влиза в кувуклията при Гроба Господен, за да измоли слизането на Благодатния огън. Всички предстоятели, целувайки ръката на Йерусалимския патриарх, получават благословението му, за да получат от него Благодатния огън и да го преподадат на своите си.

След като патриархът излезе от параклиса на Гроба Господен със запалени факли от по 33 свещи, огънят мълниеносно се разпръсква из целия храм. Свещеният пламък е невеществен и в първите няколко минути не изгаря и не пари, не излъчва топлина.

Посрещането в Пловдивска епархия ще бъде в 18,30 ч. днес, на Велика събота - 3 април 2010 година. Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, придружаван от Негово Високопреподобие архимандрит Арсений, епархийски надзорник, ще кацнат на летище Пловдив. Ще ги очакват духовенството и миряните на Пловдивска епархия. В предварително подготвени фенери те ще занесат по градове и села, надлъж и нашир, светлината на Пасхалната радост.

По-късно - в 23,45 ч. - митрополит Николай ще занесе лично свещения пламък и в катедралния храм на град Пловдив „Света Богородица".

Екип на Пловдивска православна телевизия ще излъчи посрещането на Благодатния огън в Пловдивска епархия в интернет чрез www.plovdivskamitropolia.bg. След това ще се предава на живо пълното Възкресно богослужение. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.