Останаха ли ви пари и за великденска украса?

Боядисахте яйцата, подготвихте агнешкото, остава ви само да купите или да омесите козунак. След тези празнични харчове, останаха ли ви пари и за великденска украса?

Ако сте решили да окичите дома си, си подгответе между 5 и 70 лв. Толкова струва украсата, показва проверка на БТА.

Най-евтините предложения се намират на уличните сергии - кошнички, хартиена трева, пиленца, зайчета и яйца на пръчици... Повечето реномирани магазини за цветя предлагат истински произведения на изкуството, но тяхната цена е доста по-висока.

Великденският венец, за разлика от коледния, доскоро не беше толкова популярен в България, но вече става все по-търсен елемент за великденска декорация, разказват търговци. Той е направен от цветя и клонки и може да се постави на вратата или на стената, но и на масата - около купата с боядисаните яйца.

Друг не толкова познат в България символ на Великден - Великденското дърво, също започва да придобива популярност и у нас. Всеки може да си украси дръвче с боядисани яйца, но много хора предпочитат неговите готови варианти в магазините. Повечето от предлаганите великденски дървета са от картон и се продават по около 5 лв.

Доскоро Великденският заек също беше непознат герой за българите, но, ако се вярва на продавачи на празнични украси, той също се радва на голямо внимание от страна на купувачите и е една от най-купуваните декоративни фигури за предстоящия празник.

Цените са от един лев за семпло зайче, залепено на пръчка, до 40 лв. за дървено дългоухо животно, което държи табела с надпис "Добре дошли". Цените на шоколадовите също се движат в тези граници.

Всъщност символът великденски заек не е нов, а е съществувал дори преди разпространението на християнската религия. Той традиционно се свързва с плодородието и изобилието, както и с идването на пролетта.

Като елемент на Великден, за първи път се появява в Германия. Вълнението, с което се очаквал заекът, било подобно на това при идването на Дядо Коледа. Децата вярвали, че ако са послушни, зайчето ще им остави кошничка, пълна с лакомства и шарени яйца. Както зайците, така пилетата и агнетата също се свързват с Великден.

Много търсени са и свещите с форма на животни. За Великден те могат да избират между агънца, пилета, както и традиционните восъчни яйца. Такъв комплект може да се намери за между 5 и 10 лв.

Естествено, за Великденската украса най-голямо значение имат боядисаните яйца. Но се продават и яйца, направени от най-различни материали. Най-евтини са кухите пластмасови яйца на пръчка - един лев. Те могат да се правят на букети и според продавачите са много ефектна и не скъпа украса.

Много търсени са дървените яйца с изрисувани икони. По-хубавите струват около 22 лв. Миналата година пък хит бяха изрисувани с икони щраусови яйца, които предлагаха някои от фермите за птици в страната.

Домакините търсят и цветната изкуствена трева, върху която могат да се поставят великденските яйца. Тя се предлага в различни цветове, но най-често в жълто и зелено, и струва около лев. По-скъпите варианти, които са украсени с калинки и цветя, могат да се намерят за около 2 лв.   ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.