Парола “портокал” в съда ..

Вместо пари магистратите искали цитрусови плодове по телефона
.
20 банана = 20 бона
Плодовите оферти не са новост в корупционните практики в съдебната власт. За тях пръв заговори зам. главният прокурор Валери Първанов. На отчета на Инспектората към ВСС, който разследва подкупни магистрати, Първанов отчете, че доста често колегите му си поръчват „кошници с плодове" от подсъдими и арестанти.
Тези лафове най-често протичали по разпечатките от бръмбарите, с които разследващите слушали корумпираните магистрати. „Най-често си поръчват няколко „малки кошници". Това означава, че сумата трябва да се даде на няколко „малки" транша", обясниха източници от съдебната власт пред „Монитор". Видът плодове пък издавал сумите, които съдии или прокурори си искат. Ако магистратът говори за 20 банана, това означава, че иска 20 бона от лицето. „Нормална" кошница с портокали означава средната „договорена" тарифа в Темида - около 50 000 лв. В зависимост от това, дали получателят си поиска родни или вносни плодове, изнудваният се ориентира в каква валута трябва да плати подкупа, обясниха запознати.
Идеята на плодовите рушвети е в това, че дори да бъдат засечени и записани с бръмбари, исканията за пари под масата няма да издържат в съда. Това е така, тъй като формално е трудно да се докаже дали корумпираният магистрат наистина не си е поръчал плодове.    
monitor.bg

......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.