Честваме големия християнски празник Цветница

Според Библията на този ден Христос влязъл в Ерусалим и бил тържествено посрещнат като Спасител от местните жители. Те го приветствали с маслинови и лаврови клонки.

Големият християнски празник Цветница е познат и под името Връбница или Куклинден. Отбелязва се в неделята преди Великден и се възприема като възлов момент в обредността на целия великденски празничен цикъл.

В цялата страна е прието да се посещава сутрешната църковна служба - от храма всички отнасят вкъщи клонки осветена върба, за която се вярва, че има сила да предпазва от злини и да дава здраве. Върбовите клонки, обикновено завити на венец, се поставят на домашните икони и при нужда ги ползват за лек от уроки и уплаха.

Жените, наречени на цветя, макар и с някои изменения в името на бабата, са около десет на сто от българките. Още толкова са и мъжете. Най-популярното дамско име на цвете естествено е Цветана, дублирано с Цветелина, но то се конкурира с Маргарита за първото място в класацията. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.