Алфа Рисърч: Спада доверието към правителството





София /КРОСС/ Добър 3,79 е средната оценката за дейността на правителството към февруари 2010 година. Това съобщи Боряна Димитрова от социологическа агенция "Алфа Рисърч", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Оценката на дейнoстта на правителството бележи спад в сравнение с оценката, направена на 100-ния ден, която беше добър 4,13. Основните тенденции, които се наблюдават от изследването са силната подкрепа на операциите на МВР, умерен оптимизъм за усвояването на еврофондовете, общественото напрежение към здравната и пенсионната реформи и намаляващата роля и доверие към парламента и партиите. Същевременно обаче доверието към правителството, към ГЕРБ и към премиерът Бойко Борисов остава най-високо и без конкуренция от страна на други лидери и партии. Трите събития с най-силен положителен ефект върху образа на събитията са: операциите на МВР по разкриване на мрежите на организирана престъпност - 74%, номинирането и избора на Кристалина Георгиева за еврокомисар - 71% и оставката на Румяна Желева от поста на външен министър - 63%. Най-негативен отпечатък в общественото мнение обаче са оставили затварянето на болници, които не могат да покрият изискванията на Министерството на здравеопазването за качествено лечение - 68%, казусът с Румяна Желева като кандидат комисар и изслушването й - 56% и неизплащането на част от задълженията на държавата към фирмите, за да се намали дефицитът на бюджета - 42%.
Според изследването, министри "отличници" са министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и външният министър Николай Младенов. 40 на сто от анкетираните са на мнение, че министър Цветанов се справя успешно. Най-интересни са резултатите при министъра на финансите Симеон Дянков, където се наблюдава поляризиране на мненията между неговите поддръжници и критици. Той е посочен на трето място сред най-успешните министри, но и на първо място сред неуспешните с 32%. Към тази група спадат и министърът на правосъдието Маргарита Попова, министърът на околната среда и водите Нона Караджова , както и земеделският министър Мирослав Найденов. Министрите със силен ръст на негативни мнения са здравният министър Божидар Нанев и социалният Тотю Младенов. Двамата министри са най-критикувани от пряко ангажираните в тези сфери общности. Към момента се наблюдава, че обществената критика е насочена към министрите, докато кредитът на доверие към министър- председателят Бойко Борисов и правителството остава висок. Това дава отсрочка на правителството за постигане на видими резултати в разплитането на възела мафия - държава, изграждането на ясни правила в обществото, необременени политически протекции, икономическо съживяване, качествено здравеопазване, образование и стабилна пенсионна система, посочи още Димитрова.

От изследването става ясно още, че нараства доверието към министър Цветанов и ръководените от него структури, докато рейтингът на ключовите държавни институции като съд и прокуратура остава нисък. Сам 11% от анкетираните имат доверие в съда, докато 39% са тези, които вярват на МВР.
Запазва се и спадът на доверие към парламента. От анкетирани се приемат положително предприетите мерки за контрол на присъствието и гласуването, но не и в качеството на приеманите закони и бързата ревизия на вече гласуваните актове. 54% от анкетираните са на мнение, че важните решения се взимат извън парламента, а мнозинството просто се подчинява правителството и премиера. Тази позиция се поддържа най-много от поддръжниците на БСП и ДПС.

Партията с най-голяма подкрепа остава ГЕРБ с близо 46%, но въпреки това тя бележи спад с около 13% спрямо месец август миналата година. Без промяна остава ДПС. Интересен е резултатът и при измерването на рейтингите на лидерите на парламентарно представените групи. С най-висок рейтинг е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, но въпреки това той е спаднал с почти 10% спрямо август 2009. С голямо отстояние от него остава лидерът на БСП Сергей Станишев с 14,2 %, като и при него има намаляване на рейтинга му с близо 9%. Покачване в рейтинга се забелязва единствено при лидера на ДПС Ахмед Доган, който е с малко над 1% по-висок - 7%.

47% от анкетираните подкрепят здравните реформи, но не са сигурни в ефективността й. Към момента се наблюдават страхове сред обществото от затварянето на болници, а не опасенията от лошата организация и качеството на здравеопазването. 61% се страхуват, че при спешни случаи няма да могат да бъдат транспортирани, а 58% смятат, че при затварянето на болниците ще бъде премахната специализираната болнична помощ, което подсказва за недостатъчната информираност сред обществото по проблема. Въпреки високият процент на подкрепа за здравната реформа - 47%, пенсионната реформа няма толкова голяма подкрепа. За радикални промени са само 27%.

В икономически план изследването е отчело, че 59% от хората, които имат кредит изпитват трудности да го погасяват , а 12 % от кредитополучателите посочват, че са спрели да плащат вноските си, заради икономическата криза. 43% от анкетираните не могат да плащат сметките си за ток, вода, парно и телефон.

/ЮТ/
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.