Старозагорци изразиха протеста си срещу екологичния геноцид



 Над 1000 старозагорци подписаха петицията за чист въздух в Стара Загора и участваха в шествието, организирано от гражданско сдружение "За чист въздух над Стара Загора". Петицията беше изпратена до Комисията по петициите към Европейския парламент, Европейската комисия и с копие до президента, премиера,омбудсмана на България, еврокомисари и евродепутати.

Всеки от страната, който подкрепя инициативата има възможност да я подпише през следващите 6 месеца. Петицията може де се изтегли от сайта на сдружението в интернет.
Протестът не е политически и не робуваме на ничии интереси, заяви Богдан Богданов от сдружението.Целта е да се покаже на институциите, че старозагорци няма да отстъпят в битката за чист въздух .Протестиращите настояват да се признае публично проблемът с обгазяването като обществено значим, да се обяви кризисна ситуация и да се започне незабавно разследване от прокуратурата и ДАНС на източниците и виновниците за интоксикацията.

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов изпрати послание до участващите в протеста, с което изрази подкрепата си за каузата.
"От самото начало на встъпването си в длъжността областен управител на Стара Загора предприех редица стъпки за решаването на този проблем. Превърнах го в лична кауза и в смисъл на моята дейност като областен управител на прекрасната старозагорска област. Извадих го от провинциалната смълчаност и го направих достояние на най-високите нива на управление в държавата", казва в посланието си Йордан Николов.

Исканията на старозгорци подкрепят и националният омбудсман и сдружението на омбудсманите в България.

На протеста присъстваха и заместник-кметът на Стара Загора Белчо Белчев, лекари и граждани на града, съобщи Старозагорски новини. 
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.